Magyar Turisztikai Ügynökség

2024.05.16. 11:16

Indul a vidéki vendéglátóhelyek támogatása

Tizenhárom milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től – hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), írja az MTI.

MW

Illusztráció: Elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség

Forrás: Shutterstock

A hazai vendéglátó üzletek mintegy kétharmadát adják Magyarország turisztikai bevételeinek, így versenyképességük javítása érdekében elsőként ők igényelhetik a vissza nem térítendő támogatást.

A program további ütemeiben júniustól a cukrászdák, júliustól a zenés táncos szórakozóhelyek, míg augusztustól az alkalmi vendéglátó üzletek pályázhatnak majd a vidéki Magyarországon. Szeptembertől a kávézók, míg októbertől a büfék számára biztosít forrást a kormány, az italüzletek és bárok pedig novembertől jelentkezhetnek majd a program további ütemeire – sorolta az ügynökség.

A vidéki vendéglátó üzletek támogatása a harmadik eleme a kormány átfogó ágazati támogatási konstrukciójának, mely összességében 15 milliárd forintot biztosít a turizmus fejlesztésére és versenyképességének erősítésére – emlékeztetett az MTÜ.

Könnyid László, az ügynökség vezérigazgatója kiemelte: a szolgáltatás minőségének egyik meghatározó és a fejlődést potenciálisan korlátozó eleme a technológia korszerűsége. Az ágazati támogatási konstrukció ezért a teljes vidéki vendéglátó szektor fejlesztését célozza, az értékesítést támogató beruházásoktól kezdve a technológiákon és eszközökön át az energiahatékony és gazdaságos üzemelésig bezárólag.

A június 28-ig tartó első ütemben az egész évben nyitva tartó vidéki éttermek üzemeltetői adhatják be támogatási igényeiket. A pályázatonként elnyerhető egymillió forintos forrást korszerű konyhatechnológiák és eszközök beszerzésére, valamint energiahatékony és gazdaságos üzemelést támogató fejlesztésekre használhatják fel az éttermek. A támogatásokat a mindennapi működéshez szükséges kisebb eszközök, vagy készletek beszerzésére is fordíthatják a szolgáltatók, de igénybe vehetik egy nagyobb beruházás során is. A vidéki vendéglátóhelyek összesen 13 milliárd forintra pályázhatnak majd, a kiírás első ütemében 3 milliárd forint összegben először az éttermek hívhatnak le vissza nem térítendő támogatást.

A program további célja, hogy erősítse az ágazat digitalizációját is, ezért a jelentkezést a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszeréből indíthatják a pályázók és egy könnyen kitölthető felületen adhatják le igényeiket. Ebben ügyfélszolgálat is segíti őket – közölte az MTÜ.

A pályázati felhívások elérhetőek a kisfaludyprogram.hu weboldalon.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában