Pénz, pénz, pénz

2024.02.04. 15:30

Heves vármegye nem annyira a tőkések paradicsoma

Csak egy településen volt egymillió forint fölött az egy lakosra jutó tőkejövedelem.

Tóth Balázs

A NAV 2022-es adatai alapján 329 ezer magánszemély vallott be tőkejövedelme, például osztalékból, árfolyamnyereségből, tartós befektetésből, tette közzé a GKI Gazdaságkutató Zrt. Ez közel 65 ezerrel, negyedével több, mint egy évvel korábban. Szintén növekedtek a nettó tőkejövedelmek, a 2021-es évi 1900 milliárd forintról 2400 milliárd forintra emelkedtek, így egy tőkejövedelmet szerzőre, országosan átlag nettó 7,6 millió forint jutott 2022-ben. Ez egyben azt is jelenti, hogy a nettó tőkejövedelmek gyorsabban növekedtek, mint az infláció. A GKI szerint a tőkejövedelmek közel fele Budapesten (35 százalék) és Pest vármegyében (17 százalék) keletkezett. Nógrád vármegye egyedüliként volt egy százalék alatti részesedéssel (0,7 százalék), de Heves sem dicsekedhetett, hiszen Vashoz, Tolnához és Békéshez hasonlóan 2 százalék alatti volt a részaránya.

Települési szinten a tőkések legnagyobb része Budapesten és a megyei jogú városokban élt (48 százalék). Közel egy harmaduk (30 százalék) városokban, kevesebb mint negyedük (21 százalék) pedig községekben lakott. Ugyanakkor a tőkejövedelmek 57 százalék Budapest és a megyei jogú városok adták.

A GKI számításai alapján település típus szerint az egy tőkésre jutó jövedelmek Budapesten voltak a legmagasabbak (10 millió forint). Ezt követik a megyei jogú városok és a városok (6,6, illetve 6,2 millió forint). A legalacsonyabb érték a községek körében volt (5,7 millió forint).

Ha az egy lakosra jutó tőkejövedelmet nézzük, akkor Felcsút 2021 után újra az első helyen végzett (14,1 millió forint lakosonként), ez szinte megegyezik az előző évi eredménnyel. A második helyen a Vas vármegyei Vaskeresztes lett (11,4 millió forint), a harmadik pedig a Somogy vármegyei Somogycsicsó (8,8 millió forint). Ezen településeken egy-egy nagytőkés feltehetően állandó lakcímmel rendelkezik.

Heves vármegyében egyetlen olyan település volt, ahol az egy lakosra jutó tőkejövedelem meghaladta az egymillió forintot, ez Pálosvörösmart volt. A 450 ezer forint fölötti kategóriában szerepelt Kisfüzes és Újlőrincfalva, a 300 ezer forint fölöttiben pedig Markaz, Parádsasvár és Ivád. A Heves vármegyei települések túlnyomó többsége a 150ezer forint és 300 ezer forint közötti kategóriába tartozott, csak 14 településen nem érte el ezt a szintet, köztük a legnépesebb városokban, így Hatvanban, Gyöngyösön, Gyöngyössolymoson, Parádon, Erdőkövesden, Bükkszéken, Fedémesen, Egerben, Noszvajon, Ostoroson, Andornaktályán, Makláron, Kálban és Besenyőtelken.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!