Biztonság

2024.05.13. 11:25

A Schneider Electric tisztességes megélhetést biztosító bért fizet Gyöngyösön is

Május elsején 165 ország megélhetési béreinek adatbázisa vált elérhetővé. A Schneider Electric elkötelezett az igazságosabb társadalom megteremtése iránt.

Szabó István

Dolgozók a Schneider Electric gyöngyösi gyárában

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A gyöngyösi gyárral is rendelkező Schneider Electric együttműködik a WageIndicator Foundationnel a nyugodt, tisztességes megélhetést biztosító bérekért, közölte portálunkkal sajtóközleményében a Schneider Electric. A Magyarországon 1991 óta jelen lévő, hazánkban mintegy 2150 főt foglalkoztató cég közleményében azt írja, hogy becslések szerint világszinten a munkavállalók mintegy egyharmada kevesebbet keres, mint amennyi a nyugodt, tisztességes megélhetése biztosításához elegendő. A helyzet javítása érdekében összefogásra van szükség, ennek jegyében a Schneider Electric három évre szóló partnerségi megállapodást kötött a WageIndicator Foundation nevű szervezettel.

– A nyugodt megélhetést biztosító bér lehetővé teszi a munkavállalók számára a családjuk alapvető szükségleteinek fedezését és egy tisztességes életszínvonal biztosítását számukra. A Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat a most megkötött, három évre szóló partneri megállapodással támogatja a WageIndicator Foundation munkáját, amely lehetőséget kínál a dolgozók és a munkaadók számára is, hogy megismerjék, mekkora az egyes országokban a tisztességes megélhetést biztosító bér. A WageIndicator Foundation május elsején hozta nyilvánosságra első, átfogó adatbázisát, amely 165 ország megélhetési béradatait teszi elérhetővé mindenki számára. Az összegyűjtött információk lehetővé teszik a vállalkozások, köztük a Schneider Electric és beszállítói számára, hogy megalapozott döntéseket hozzanak annak érdekében, hogy nyugodt megélhetést biztosító bért fizethessenek munkatársaiknak – áll a Schneider Electric közleményében. 

– Egy olyan világban élünk – fogalmazott Gilles Vermot Desroches, a Schneider Electric Corporate Citizenship and Institutional Affairs területért felelős alelnöke, – ahol a becslések szerint minden harmadik munkavállaló, vagyis mintegy egymilliárd dolgozó kevesebbet keres, mint amennyire a tisztességes életszínvonal biztosításához szüksége lenne, ezért a nyugodt megélhetést biztosító bérnek alapvető emberi jognak kellene lennie. Több mint 100 országban jelen lévő vállalatként a tisztességes bérek iránti elkötelezettségünk abban is megnyilvánul, hogy szerepet vállalunk a WageIndicator Foundation küldetésében, hogy a nyugodt megélhetéshez szükséges bérre vonatkozó információkat mindenki számára hozzáférhetővé tegyük.

A vállalat 2021 óta az ENSZ Decent Work programjának védnöke, és elkötelezett a világszervezet Forward Faster kezdeményezésének céljai mellett. A Schneider Electric alkalmazottainak 100 százaléka kap legalább a tisztességes megélhetést biztosító bért. Ezt a tényt a tavalyi év után idén áprilisban a Fair Wage Network újból tanúsította. Emellett a társaság emberi jogi politikája és bizalmi kódexe is megerősíti elkötelezettségét az igazságosabb társadalom megteremtése iránt.

– A Schneider Electric nyugodt, tisztességes megélhetést biztosító bérek iránti elkötelezettsége nem csupán a saját működésében jelenik meg, hanem a partneri együttműködéseiben is tükröződik. A vállalat átfogó fenntarthatósági programja (Schneider Sustainability Impact) részeként a cég minden stratégiai beszállítójától elvárja, hogy 2025-ig tisztességes munkafeltételeket biztosítson alkalmazottai számára, beleértve ebbe a tisztességes megélhetést biztosító bérekre vonatkozó kötelezettségvállalást. A Schneider Electric arra biztat minden, ezzel a kulcsfontosságú témával foglalkozó szervezetet, hogy továbbra is működjenek együtt, annak érdekében, hogy megkönnyítsék a megbízható adatokhoz, egyértelmű módszertanokhoz és jó gyakorlatokhoz való hozzáférést – zárul a Gyöngyösön is jelen lévő vállalat közleménye.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában