Gyász

2024.05.11. 08:14

Elhunyt dr. Miskei Antal egyetemi docens

Életének 57. évében rövid, méltósággal viselt betegség után elhunyt dr. Miskei Antal, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Ókori, Középkori és Kora Újkori Történeti Tanszékének habilitált egyetemi docense.

Heol.hu

- Szomorúan tudatjuk, hogy dr. Miskei Antal, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Ókori, Középkori és Kora Újkori Történeti Tanszékének habilitált egyetemi docense életének 57. évében rövid, méltósággal viselt betegség után elhunyt - közölte hivatalos honlapján az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem.

Mint megemlékezésükben írták, Miskei Antal 1967. december 22-én született Budapesten. Római katolikus hitét és elkötelezettségét bizonyítja, hogy középfokú tanulmányait a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban végezte. A sikeres érettségi vizsga után 1986 és 1992 között a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem történelem – latin nyelv és irodalom szakos hallgatója volt. 1994–1997 között dr. Rácz István professzor úr tanítványaként posztgraduális doktori (PhD) képzésen vett részt Debrecenben. A doktori disszertációját a Régiótörténeti kutatások Magyarországon a XVI–XVIII. században című alprogram keretében 1997-ben védte meg.

2004 óta volt az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, és jogelőd intézményeinek főállású oktatója, először adjunktusi, majd 2008-tól egyetemi docensi beosztásban. Az elmúlt 20 évben a közép- és kora újkori magyar történelem minden korszakát oktatta, számos alapozó kurzust tartott és a rá jellemző alapossággal vett részt a Történelemtudományi Doktori Iskola munkájában.

Tudományos érdeklődésének középpontjában a Csepel-sziget, azon belül szűkebb pátriájának, Ráckevének a története állt. 2014-ben habilitált Egerben az akkori Eszterházy Károly Főiskolán. Habilitációs értekezésének címe: A Csepel-sziget és Ráckeve, mint királyi és szultáni birtok, amely 2015-ben könyv formában is megjelent. Szerteágazó érdeklődését bizonyítja, hogy oktatói, kutatói feladatai mellett alapos figyelme a latin szövegkiadásra is kiterjedt, jelentős munkát végzett a Régi Magyar Drámai Emlékek 18. századi sorozatának szöveggondozásában.

Több alkalommal szerkesztette az Eszterházy Károly Főiskola Történelemtudományi Intézetének periodikáját, az Acta Academiae Agriensis Sectio Historiaet, s 2013 óta volt főszerkesztője a hallgatói tanulmányokat közlő Historia Nostra folyóiratnak.

Munkáját lakóhelye 2008-ban Ráckeve Pro Urbe-díjjal és munkahelye 2019-ben Eszterházy Károly Emlékéremmel ismerte el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában