Eredményes kutatómunka

2024.05.17. 07:55

Az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasai tartottak konferenciát

Tanulmányaikat mutatták be az egri egyetem Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasai. A 2023-2024-es évben 20 hallgató vehet részt az ösztöndíjprogramban, de május végén már indul a jelentkezés a jövő évi időszakra.

Hornyák Réka

Kiválóságok az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen címmel tartottak konferenciát az egri egyetemen. Az esemény célja az egri egyetemen, az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) keretében ösztöndíjat nyert hallgatóinak, doktorjelöltjeinek, illetve fiatal oktatóinak és kutatóinak bemutatkozása, munkájuk eredményeik bemutatása és megvitatása. 

HMM_0027Az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) keretében, a 2023/24-es tanévre ösztöndíjat nyert hallgatók,doktorjelöltek, valamint fiatal oktatók és kutatók a „Kiválóságok az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen
Az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) keretében ösztöndíjat nyertek bemutatkozása
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Dr. Juhász Tibor, az egri egyetem tudományos rektora elmondta, hogy az ÚNKP a kormány által a nemzeti felsőoktatási kiválóság támogatására alapított ösztöndíjprogram. Ennek célja nem más, mint a hazai kutató állomány utánpótlásának, a hallgatók tudományos pályán való elindulásának és pályán tartásának támogatása.

– Nálunk az egyetemen, a 2023-24-es tanévben 20 hallgató részesülhetett az ösztöndíjban. Minden célcsoportból vannak hallgatók, három alapképzéses, nyolc mesterképzéses, hat doktori, kettő oktató-kutató és egy Bolyai+-os fiatal kutató. Ma ők tartanak egy rövid előadást és összefoglalót az eddigi munkájukból, bemutatják, hogy mivel foglalkoznak, hogyan haladnak, milyen nehézségekkel kell megbirkózniuk és hogyan lépnek tovább – mesélt az ösztöndíjasokról az egri egyetem tudományos rektora. 

Dr. Juhász Tibor kitért a jövő évi ösztöndíjprogramra is, így kiderült, hogy május 21. kedden indul és június 15. szombaton zárul a jelentkezés a következő ösztöndíjprogramra. Jövőre is öt, tíz és tizenkét hónapos turnusokra lehet jelentkezni, amennyiben alapképzéses jelentkezőknél a 3,51-es, a mesterképzéseseknél pedig a 4,00-es tanulmányi átlag áll fenn. 

Az ösztöndíjprogrammal azonban járnak kötelező vállalások is, ilyen például a legalább két konferencián való előadás és a tehetséggondozásban, felzárkóztatásban való aktív részvétel az egyetemen belül. Alap- és mesterképzéses diákoknak továbbá kötelező TDK-n részt venniük, aminek nem kell feltétlenül országosnak lennie, lehet intézményi is. A doktori képzést végzőknek, valamint a fiatal kutatóknak pedig legalább két publikációt kell megjelentetniük az ösztöndíjprogram során. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában