Elképesztő diadalsorozat

2024.05.15. 17:25

Világverő markaziak: Nikoletta, Szita és Ludas Matyi Hapci, a tiszteletbeli vizsla

Varga Nikoletta vizslái eddig 31 győzelmet arattak világ- és Európa-kiállításokon. A tenyésztőt a kutyája győzelme minden anyagi és fizikai ráfordításért kárpótolja.

Szabó István

Első ránézésre egy átlagos jelenet tárult a szemünk elé, amikor megérkeztünk a markazi Szent István parkba. Egy mosolygós hölgy két kutyája, egy puli és egy vizsla nyargalászott a gyepen a májusi verőfényben. Azt persze tudtuk, hogy különleges ok miatt érkeztünk, de még a bemutatkozás is szokványos volt. A puli személyében Ludas Matyi Hapcit ismerhettük meg, a vizsla Szita névre hallgat, gazdájuk pedig a Markazon élő Varga Nikoletta. Végül kiderült az apropó is: Varga Nikoletta rövid szőrű magyar vizslái az évek során eddig 15 elsőséget szereztek világkiállításokon, és 16 ízben nyertek Európa-kiállítást. 

Világverő markaziak: Nikoletta, Szita és Ludas Matyi Hapci, a tiszteletbeli vizsla
Világverő markaziak: Nikoletta, Szita és Ludas Matyi Hapci, a tiszteletbeli vizsla
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– Gyöngyösi vagyok, 14 éve élek Markazon. Kutyakiállításokra már jó 35 éve járok, és 26 éve tenyésztem a rövid szőrű magyar vizslát. Mellettük tartom a pulit, hobbiból, házőrzőnek. Igaz elég jól sikerült kiválasztani, vele is elkezdtem kutyakiállításokra járni. Nagypapám foglalkozott a családban kutyákkal, de ő korán meghalt, én akkor csak 7 éves voltam. Rátértem én is az ő útjára, de kezdetben nyilván nem tudatosan. Tizenéves koromban kezdtem el kutyaiskolába járni, s attól fogva mondhatom azt, hogy komolyabban foglalkozom ebekkel. A tenyésztésbe először nem akartam belefogni, de aztán úgy alakult az élet, hogy mégis. Most összesen 6 felnőtt vizslát tartok, meg a pulit, emellett évente van egy alom. Ahhoz, hogy világelső legyen valakinek a kutyája, nyilván a gazdi többéves tapasztalatára van szükség. Ennek köszönhetően teljesen más szemmel látok egy ebet, mint egy laikus. Ismerni kell az állat anatómiáját, a sztenderdeket. A tenyésztésnél fontos, hogy jó idegrendszerű, egészséges kutyák legyenek, ez a fő cél. Másképpen kell bánni velük, mint azt egy hétköznapi kutyatartó teszi. Hatalmas a mozgásigényük, azért nagy kert kell hozzájuk, hiszen nemcsak küllemi kutyák, hanem vadászebek is. Én rendszeresen járok velük szezonban nagyterítékű fácánvadászatokra is. Hála Istennek, nagyon jó képességű kutyák. Nemcsak szépek, de jól is dolgoznak. Fontos, hogy az eredeti funkcióját is ellássa egy négylábú – részletezte Varga Nikoletta. 

A markazi tenyésztő legutóbb, az április 25-én Zágrábban kezdődött világkiállításon szerepelt sikerrel a kutyáival. Az egyik magyar vizslája veterán világgyőztes lett, Szita pedig a legjobb fiatalnak bizonyult, pedig még csak 10 hónapos. Neki már a szüleit, sőt, a nagyszüleit is Nikoletta tenyésztette. 

– Már nagyon fiatal korban, 8 hetesen kiválasztom a versenyeztetésre alkalmas kiskutyát. Utána ennek megfelelően táplálom, mozgatom, hordom magammal szocializálni a kiállításokra, rendezvényekre. Igazából a világelsőségnek nincs több titka. A kiállításokon kizárólag az állat küllemét nézik, az anatómiai felépítését. Hasonló valójában egy szépségversenyhez. Fajtánként és azon belül korosztályonként vannak kategóriák. Van egy adott sztenderd, mindnek a maga kategóriájában, és az ehhez legközelebb álló eb lesz a győztes. Sok helyen jártam már a kutyáimmal, Finnországban, Dániában, Hollandiában, Svájcban, de volt Budapesten is világkiállítás. Áprilisban is a világ minden tájáról érkeztek Horvátországba, a legtöbben európaiak voltak, de a tengerentúlról is jönnek mindig, például Braziliából, vagy az Egyesült Államokból. Zágrábban összesen 15 ezer kutya vett részt most a 4 napos versenyen. Magyar vizslából száz versenyzett, puliból 33 kutyus. Vannak természetesen más kennelek is, ahol már régebben tenyésztenek, mint én, de azt szerénytelenség nélkül elmondhatom, hogy a kutyakiállítások világában igen komoly a nemzetközi hírem a kutyusaimmal – tette hozzá Varga Nikoletta.

Már a pulit is nagyon sokszor viszi magával kiállításra.

– A puli szőre nagy odafigyelést igényel, azt fel kell készíteni egy kiállításra. Ludas Matyi Hapci még 2,5 éves, nincs teljes szőrben, 4-5 éves korában fog a bundája a földig érni. De nagyon jó anatómiája van, és a kora ellenére nagyon jó szőre is. Nincs fürdetve, nincs fésülve, hanem havonta szét kell húzogatni a szőrét, hogy ne csomósodjon össze. Egy kiállításra való felkészítése 2-3 órát igényel. Ebben sokat segít a tenyésztője, a kisgyőri Antal Ferenc, vele közös munka ez. Övé a Ludas Matyi kennel. Hasonlóan sikeres tenyésztő, mint nekem sikerült, csak ő a pulikkal eredményes. Hapcin egyébként azt veszem észre, hogy már vizslának érzi magát. Egyáltalán nem harap, nagyon barátságos, nem ugatós, ő teljesen az ellenkezője, mint egyébként általában a pulik. Lehet, a 6 vizslától figyeli el azok viselkedését. A kiállításokon is csak a vizslákkal foglalkozik, a pulikra rá se néz. Ő egy igazi tiszteletbeli vizsla. Nagyon kellemes kutya, könnyű vele együtt élni. A vizslákkal is egyébként, csak a vizslák hevesebbek, temperamentusosabbak szerintem – magyarázta Varga Nikoletta.

A markazi tenyésztő pünkösd hétvégéjén Szilvásváradra készül két fiatal kutyával egy nemzetközi kiállításra, októberben pedig Szlovéniában lesz Európa-kiállítás. 

– Aki állatokat tart, pontosan tudja, hogy el kell látni őket a nap s a hét minden szakában, éjjel meg hétvégén is. Kutyákkal foglalkozni ilyen szinten már egy életforma. Az anyagi ráfordításokról meg inkább ne beszéljünk. A nevezések, az utazások, a szállások költségei összességében sosem térülnek meg. Azaz mégis: az öröm kárpótol mindenért, amikor győztes lesz valamelyik kutyám – foglalta össze Varga Nikoletta.











 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában