Közélet

2016.10.26. 19:03

A szabadságharc szellemében

Tablókon és installációkon elevenednek meg a múlt eseményei.

J. H.


Nem mindennapi kiállítás tárul azok elé, akik besétálnak a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárba: a galéria az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére megidézi látogatói előtt a múltat. A falakon a tablók a korabeli eseményeket ábrázolják, mint a kiállítás megnyitóján Szécsényi Orsolyától, a könyvtár munkatársától megtudhattuk: az előzmények bemutatása után a megyei, az egri és különösen a gyöngyösi események kerülnek előtérbe. Még a galéria padlója sem a megszokott: a korabeli egri térképen sétálhatnak a betérők.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Egy feldúlt irodába is bepillanthattunk Fotó: Berán Dániel
[/caption]
– Különlegessé teszik a kiállítást az installációk: van egy forradalmárok által feldúlt iroda, egy 1950-es évekből való könyvtár, természetesen azokkal a szak-és szépirodalmakkal, amiket akkoriban olvastak az emberek. A megtorláshoz is kapcsolódik egy kisebb illusztráció – tudtuk meg Szécsényi Orsolyától. A galériában berendezett termek mellett egy korabeli mozi termet is kialakítottak, és a lépcső melletti teret, valamint az emeleti folyosót is átadták a kiállított emlékeknek.


A „Friss szelek, fényes szelek fújnak...” emlékkiállítás három közgyűjtemény munkájának az eredménye: együtt dolgozott a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár, a Dobó István Vármúzeum és a Heves Megyei Levéltár, kiegészítve személyes felajánlásokkal: tárgyi emlékekkel.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] kor szellemét idéző tárgyak Fotó: Berán Dániel
[/caption]
A kiállítás megnyitóján Nyitrai Zsolt, országgyűlési képviselő, az 56-os Emlékbizottság elnöke elmondta, terveik szerint a kiállításon lévő emlékek majd a felújított Lenkey-házba kerülhetnek.
– Gazdag programkínálat is kapcsolódik ehhez az emléksorozathoz: folytatódik a Sorsfordulók-Sorsfordítók történelmi előadássorozat az egyetem Történelemtudományi Intézetével, valamint a Magyar Irodalomtörténeti Társaság megyei tagozatával verses előadóesteket szervezünk: egri és megyei illetőségű írók-költők 1956-os témájú műveiből olvasunk föl. Lesz Ungvári P. Tamásnak egy verses előadóestje, illetve filmbemutatókkal is készülünk – sorolta Szécsényi Orsolya.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Az Andrássy György Katolikus Közgazdasági Középiskola tehetséges növendékei verssel és dalokkal emlékeztek Fotó: Berán Dániel
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!