Sport

2016.09.27. 17:05

Alapítói emléktábla a Sportmúzeumban

Arra továbbra is várni kell még, hogy kinek a nevét viselje az egri olimpiai szentély.

B. Cs.

Aki ezután belép az Egri Sportmúzeum ajtaján, azonnal szembe találja magával dr. Székely Ferenc alapítói emléktáblájával. Mintha köszönteni akarná a látogatót a létesítmény megálmodója. A falon díszelgő alkotást kedden leplezte le a megyei sportélet évtizedeken át meghatározó személyiségének két gyermeke, akik rendkívül büszkék lehetne édesapjuk munkásságra. A páratlanul gazdag gyűjteménytár életmű a javából, amely megérdemli, hogy az alapító portréja előkelő helyen fogadja az érdeklődőt.
– Székely doktornak a szívügyét jelentette a sportmúzeum, nekünk az a kötelességünk, hogy ápoljuk, gazdagítsuk és népszerűsítsük az olimpiai szentélyt, amely az egykori vármegye börtön épületében talált helyet magának – fogalmazott Martonné Adler Ildikó sportért felelős egri alpolgármester.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Székely Csaba és Székely Katalin avatta édesapjuk emléktábláját Fotó: Huszár Márk
[/caption]

A pályatárs és barát Visontai József egészen a kezdetig visszatekintett, felidézve, hogyan is juthatott el a mai állapotába a múzeum.
– A csodát a melegvizü forrás adta, amely jóvoltából megépülhetett Közép-Európa akkori legkorszerűbb uszodája – említette Visontai József. – A medencében aztán sorra jöttek a sikerek, és az értük kapott serlegek, díjak. Ezek elhelyezése egy idő után azonban gondot okozott a klub irodájában, majd a volt szakszervezeti székházban. Feri barátunk nagy odaadásának, és dr. Ringelhann György akkori polgármester segítségének köszönhetően azonban méltó helyre kerülhettek a relikviák, amihez Csintalan András szakértelmére is nagy szükség volt. Felbecsülhetetlen az, ami ezen falak között található.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Elöl dr. Ringelhann György Fotó: Huszár Márk
[/caption]

Azt Lázár Rita, a múzeum igazgatója és Kovács Cs. Tamás városi képviselő is elmondta a Hírlapnak: arra egyelőre várni kell, hogy ki lesz a létesítmény névadója. Az bizonyosnak tűnik, hogy a befutó a Bárány István, Kádas Géza, Pócsik Dénes hármasból kerülhet ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!