Közélet

2016.09.27. 16:46

Bevették a siroki várat

A turisztikai főidény Heves megyében több területen is csúcsot döntött.

B. K.

Szó szerint „lerohanták” idén nyáron a látogatók a siroki várat – tudtuk meg Nagy Bernadett létesítményfelelőstől, aki örömmel számolt be arról, hogy az elmúlt hónapokban minden eddiginél többen keresték fel a műemlék várat. Nagyon sok turista fordult meg a megye idegenforgalmi szempontból jelentős objektumaiban, így az egri várban, a Tisza-tavi Ökocentrumban, a Mátra festői szépségű helyein, s a Siroki várban is.
Nagy Bernadett elmondta: 2015 és 2016 augusztusa között a siroki vár látogatóinak száma megközelítőleg 55 ezer volt. Augusztusban különösen sokan kerekedtek fel, egy hónap alatt csaknem tízezer turista választotta úticélul Sirokot.

Az egyre növekvő népszerűség és látogatottság egyik fő oka, hogy befejeződött az alsó vár látványos felújítása, majd az üzemeltető látogathatóvá tette a felső várat is. Ugyancsak rengeteg érdeklődőt vonzottak a várban tartott rendezvények, így a húsvéti vendégcsalogató, a Siroki Várnapok, a múzeumok éjszakája programsorozat, a Kulturális Örökségek Napjai. A szervezők abban bíznak, hogy a lendület nem törik meg, és remélhetőleg sokan látogatnak el a Siroki Vár Napjára is, ahol kézműves foglalkozásokkal, hagyományőrző programokkal, palócétel-kóstolással, élőkép megformálásával várják majd az érdeklődőket.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Több ezer látogató kereste fel a műemlék várat az elmúlt hónapokban. FOTÓ: LÉNÁRT MÁRTON
[/caption]

Az év elejétől a várat üzemeltető Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. a további látogatottság növelése érdekében helyi létesítményfelelőst is alkalmaz Nagy Bernadett személyében, aki meghatározott feladatain túl fontosnak tartja a fejlesztési lehetőségek elősegítését, jó kapcsolat kialakítására törekszik a helyi önkormányzattal, a Mátra Jövője Turisztikai Egyesülettel és a település civil szervezeteivel.
Ezúttal ő hívja fel olvasóink figyelmét arra is, hogy ősszel is folyamatosan igényelhetők a várban tárlatvezetések. A Sirokba kirándulók azonban nemcsak a múlt örökségében gyönyörködhetnek, hanem az ősz színeiben pompázó természetben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!