Célpontban a környezetvédelem és a zöldgazdálkodás

promóció | Az egész ország energiagazdálkodása javulhat az uniós forrásból megvalósuló beruházások nyomán.

Egyszerre fejlődhet a környezetvédelem és az energiahatékonyság az ezen célkitűzések támogatására megalkotott Zöldgazdaság-fejlesztési Program által. A megújuló energiák hasznosítását és a fenntartható környezetgazdálkodást minél szélesebb körben elterjeszteni hivatott stratégia révén több ezer beruházás finanszírozása, megvalósítása kezdődött el, illetve jöhet létre a Magyar Kormány, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Kohéziós Alap társfinanszírozásával.

A jelenlegi fejlesztési ciklusban a Kormány több mint 1300 milliárd forint támogatást biztosít hazai ágazati környezetvédelmi és energiahatékonysági fejlesztésekre. A beruházások célja, hogy 2020-ra a megújuló energiaforrások részaránya 20 százalékra növekedjen. A Magyarország adottságaira épülő program eszközrendszere az energiahatékonyságra, a megújuló energiaforrásokra, a mezőgazdasági bioenergiára, a hulladékgazdálkodásra, a zöldfoglalkoztatásra, valamint a kutatás-fejlesztés-innovációra összpontosít.

Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára kiemelte: figyelemre méltó eredmények vannak a zöldenergiai és energiatakarékossági beruházások finanszírozása terén. A megújuló energiafelhasználás növelését célzó 73 milliárdos lehívható keret felére már leszerződtek több mint 730 beruházás esetében, a kifizetett támogatások összege pedig 10 milliárd forintot tesz ki. Az államtitkár elmondta, hogy a hatékony energiafelhasználásra fordítható 43 milliárd forintos keretből már 41 milliárd talált gazdára. A támogatott több mint 600 beruházás harmada már lezárult, a kifizetések összege pedig megközelíti a 15 milliárd forintot.

Árvízvédelmi fejlesztések Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Menetrendszerűen minden második évben pusztít árvíz a Hernád mentén. Legutóbb 2010-ben vonult le addig soha nem látott áradat, ám a legközelebbi alkalommal bizonyosan nem fog szerepelni a mentésekről szóló híradásokban a folyó bal partján fekvő Hernádkércs és Nagykinizs neve. Az árvizektől eddig teljesen védtelen Hernád menti községek lakói immár biztonságban tudhatják testi épségüket és vagyonukat, mivel elkészült a települések körüli védmű. Hernádkércs a fejlesztés során 1880 méter hosszú töltést kapott, míg Nagykinizs 1790 méternyi földgáttal és 191 méteres vasbeton támfallal lett gazdagabb. A tervezésnél külön figyelmet fordítottak arra is, hogy árvízmentes időszakban a Hernád természetes vízutánpótlása ne sérüljön. A gátak így egy beépített kettős elzárású zsilipes csőátereszeket kaptak, amely gondoskodik a csapadékvíz akadálytalan folyómederbe kerüléséről.
Az Európai Unió Kohéziós Alapja az Új Széchenyi Terv pályázatán keresztül teljes egészében finanszírozta az 1,194 milliárd forintos beruházást, így a két, összesen több mint hatszáz lelket számláló község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében gazdagodhatott árvízi védművel.

Megyei Piactér