Hírek

2008.10.30. 05:01

Overdose világverőnek készül

Overdose csodaló. Ezt, már eddigi eredményei alapján is egyértelműen elismerik a hozzáértők. Az azonban, hogy lehet-e belőle valóban világverő versenyló, még ezután derül ki.

Fábos Erika

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Mikóczi Zoltán: Ez a ló olyan szinten áll, hogy az is a taktika része, melyik versenyen indul - fotó: Schmidt János
[/caption]Legközelebb a hongkongi világkupán állhat rajthoz Overdose a magyar "csodaló". A nevezést már elküldték a december 14-én rendezendő versenyre. Overdose trénere, Ribánszky Sándor azt mondta: amellett, hogy elfogadták a hongkongi meghívást, a november 16-ai római viadalra is beadták a nevezést. Könnyen lehet azonban, hogy a ló egyik versenyen sem áll majd rajthoz.

„Ez a ló olyan szinten áll, hogy az is a taktika része, melyik versenyen indul – mondta Mikóczi Zoltán, Overdose tulajdonosa. – Eddig ugyanis veretlen. Ezt a sorozatot pedig nem lenne jó megszakítani, másrészt a lónak sem jó, ha veszít egy versenyen. A kísértés ugyanakkor hatalmas. Egy versenyló ugyanis pont olyan, mint egy élsportoló. Elég egy rossz lépés, egy komolyabb sérülés és sosem lesz már képes kiemelkedő eredményekre.

Emiatt persze az lenne a jobb, ha minél előbb újra rajthoz állna."
Ribánszky Sándorhoz másfél éves betöretlen csikóként került Overdose. Azóta a trénere. Azt mondja, pályafutása során sok jó lóval dolgozott, de Overdose valóban páratlan. Szerinte éppen ezért kellene vigyázni rá, és mivel  idén 11 ezer kilométert utazott, az lenne a legjobb, ha Hongkongba nem menne, inkább pihenhetne.

„A végső cél pedig az, hogy jövő tavasszal ott legyünk Dubaiban, az számít a világ első számú lóversenyének, ennek kéne inkább mindent alárendelni. – mondta Ribánszky Sándor. – Egy fiatal ló még nehezen bírná a 22 órás repülőutat és az azt követő karantént. Ekkora utazás után a lovak ugyanis gyakran belázasodnak, úgy pedig nem futják a legjobb formájukat. Róma csak 1300 kilométerre van, és saját lószállítóival tudna utazni Overdose. De ez még a jövő zenéje, csak a verseny előtt egy héttel döntünk."

Magyar legyőzhetetlenek

Kincsem, a „csodakanca”, 1874-ben született Tápiószentmártonban. Élete során 4 teljes szezonban, 54 versenyen indult és mindig győzött. Ezzel a telivér-tenyésztés történetének legendás alakjává vált. A XX. század korszakos jelentőségű versenylova, Imperiál. Versenyein ezrek tomboltak a lelátón, amikor kenterbe verte a szocialista országok, köztük a Szovjetunió csodalovait. A sárga mén 1960-ban született Kisbéren. 1962-64-ig 25 versenyen 20 győzelmet aratott. Overdose eddigi tizenegy versenyén, tíz futásából, tízet nyert. Ráadásul minden versenyt óriási fölénnyel, a mögötte másodiknak érkezőkre átlag 12,2 métert vert rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!