Közélet

2008.10.31. 08:51

Utoljára tárgyal a kórházról a megye?

Hamarosan kezdődik a megyei közgyűlés, melynek 18 előterjesztése között szerepel a Markhot Ferenc Kórház költségvetési szervként való megszüntetése. Az eseményről egyenes adásban, mozgóképes formában közvetítünk.

S. B. S.

A Megyeházán ma összeülő Heves Megyei Közgyűlés több napirend között megtárgyalja a Markhot Ferenc Kórház ügyét is. Az előterjesztés címe szerint a kórház költségvetési szervként történő megszüntetéséről, illetve ehhez kapcsolódóan létszámkorrekciós pályázatról folyik majd a diskurzus és szól majd a döntés. A közgyűlés várható döntése ellen több fórumon szerveztek tiltakozást, bár a rendőrségnek csak Szíki Károly jelentett be a Megyeháza elé négynapos irodalmi felolvasást. Háromnegyed kilenc körül nem is láthattunk még az épület előtt demonstrálókat, egyedül v. Szíki Károly épített egy megítélésünk szerint bábszínházra hasonlító kelléket. Néhány képviselőt már láttunk az épületbe bemenni, egyébként az utca éli hétköznapi, ünnep előtti életét.

Kilenc óra előtt néhány perccel pár, más demonstrációkról már jól ismert tiltakozó már összegyűlt az épület előtt, illetve a kórházvédő bizottság több tagja is bement a Megyeházára, vélhetően meghallgatni a közgyűlést.

14:45: Megtörtént a szavazás. Az önkormányzati intézményt 21 igen szavazattal megszüntették, és ugyanilyen aránnyal döntöttek a közreműködő bevonásáról.

14:11 Kollányi Gábor: "Vannak kórházvédők, mi meg betegvédők vagyunk." A Hospinvest elnöke arról beszél: pár napon belül bizonyára megtörténik az ÁNTSZ helyszíni szemle. Cáfolja, hogy változó munkahelyre vennék fel az alkalmazottakat, közli, nem lesz vándorló orvos sem. Az ügyeleti beosztás készen van, a neveket meg a fenyegetések miatt tartják titokban, ahogy azt az aláíróknak megígérték. "Nehéz lesz a kezdés, de megcsináljuk" - fűzi hozzá.

13:52 Benkár Jószef megyei főjegyző a végkielégítésekről szólva közli: Amikor a szükséges adminisztrációs teendőket elvégzik, mindenkit kifizetnek. Ehhez hitelt vesznek fel, és amíg az állami pályázati támogatás meg nem érkezik, addig "görgetik maguk előtt a hitelt".

13:31 Dulakodás tört ki a teremben. A hátsó traktust, ahol a tüntetők vannak, le akarták zárni. A kavarodásban néhányan elestek. Végül nem zárták le a terem említett részét, de a biztonsági emberek sorfalat állva választják el a tanácsteremtől a közönségnek fenntartott helyet.

13:26 Folyamatos bekiabálások a teremben. Például: "halálunkat akarod Sós Tamás". "Hülye vagy".

13.11 A végkielégítésekről folyik a szó. Az ún. Létszámkorrekciós pályázaton szeretnék megszerezni a forrásokat a végkielégítésre: 602 fő részére 875 millió forintra lenne szükség. Fótos Dániel felveti, hogy mikor fognak fizetni, ugyanis ennek ma, az utolsó munkanapon kellene megtörténnie. Közben „Hazug Kollányi!” kiáltások hangzanak el.

13.06 Tuzáné dr. Takács Zsuzsanna közli, hogy a Fidesz nem kíván törvénysértésekben részt venni. Mint mondja, nem lehet a fiókba tenni egy jogerős bírósági ítéletet.

12.57 A szocialista képviselők szeretnének hozzászólni, ám a rájuk zúdúló kiabálás miatt ez nem sikerül. Sós Tamás felszólítja Szíki Károlyt, hagyja abba a kiabálást, különben kivezetteti a teremből.

12.52 Kezdődik a kórházzal kapcsolatos előterjesztés tárgyalása, amit a teremben lévő nézők kiabálással, fütyüléssel, sípolással vesznek tudomásul és „törvénytelenségek sorát” emlegetik.

12.18 Most osztották ki Cser Ágnes büntető feljelentését, amit dr. Bencze József országos rendőrfőkapitánynak nyújtott be hivatali visszaélés és hűtlen kezelés bűntette miatt a megyei közgyűlés húsz szocialista tagja, illetve a független Ambrus Zoltán ellen, a kórházügy kapcsán.

12.02 Tatár László javasolja, hogy a kórház költségvetési szervként való megszüntetése előtt legyen egy beszámoló a működéséről. A többség azonban leszavazza. Hátulról diktatúrát kiáltanak. Sós Tamásnak is bekiabálnak: „vigyázz, holnaptól nem lesz kardiológia!”

11.45 Mondjon le-kórus Sós Tamásnak. Az ügyrendi bizottság több mint egymilliós jutalmat adott volna a közgyűlés elnökének, ám ezt ő nem kérte. Miért nem került ez a testület elé? - tette fel a kérdést Deé András, mire hátul mindenki kiabálni kezdett.

11.32 Folytatódik a megyei közgyűlés, az utcán mintegy 10-15 ember ácsorog a cellaszínház környékén. A többiek bementek az épületbe meghallgatni az ülést. Szíki Károly is a teremben van, s hátulról be is kiabál: „együtt vagyunk Tamás, kezdhetjük!”

Nem találtak robbanószert a Megyeházán

A rendőrség kilenc óra előtt pár perccel kapta a bejelentést, hogy valaki bombát helyezett el a Megyeháza épületében. A rendőrség nagy erőkkel átvizsgálta az épületet, ám robbanószert vagy robbanószer-gyanús tárgyat nem találtak. Az Egri Rendőrkapitányság közveszéllyel való fenyegetés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen - tájékoztatott Soltész Bálint rendőrségi sajtószóvivő.

11.12 Dr. Petrovics András, egri rendőrkapitány 11.08-kor jelentette be, hogy befejeződött az épület átvizsgálása, bombát nem találtak. Közölte továbbá azt is, hogy tekintettel a történtekre az épületbe csak a ruházat és csomagok átvizsgálását követően léphetnek be. A közgyűlés tagjaira ez nem vonatkozik. A kint várakozó köztisztviselők, megyeházi és közigazgatási hivatali dolgozók, valamit a közgyűlésen résztvevő képviselők és érdeklődők megindultak a bejárat felé. A beengedés folyamatosan zajlik.

11.03 Még mindig tart a bombariadó, a tűzszerészek bent vannak az épületben. Ezalatt a kórházvédők a sajtó és úgy 35-40 ember előtt rögtönzött beszédeket tartanak. Többek között bejelentették, hogy a miskolci kórház főigazgatója orvosi és ápolói állásokat ajánlott azok egy részének, akik itt most elveszítik munkahelyüket.
Ezt követően Szabó Pál arról beszélt, hogy nem ismerik el a törvénytelen döntéseken alapuló kórházmegszűnést, ezért ők, a kórházvédők együtt fognak maradni, létrehozzák alapítványukat és ebben részben tagjaik önsegélyezése folyik majd, illetve az együttmaradásuk másik célja, hogy amikor hamarosan visszaáll a törvényes rend, akkor visszatérhessenek az általuk soha meg nem szűntnek tartott Markhot Ferenc Kórházba.
Dr. Cser Ágnes ezúttal is megismételte az eddig már elmondottakat - köztük a feljelentésre vonatkozó bejelentését -, majd dr. Mánya Kristóf szólt az egybegyűltekhez.

10.36 Még mindig tart a bombariadó miatti várakozás az utcán. Ezalatt az idő alatt Szíki Károly öt-hat szimpatizánssal a háta mögött azt a módszert választja, hogy egyenként keresi meg a közgyűlés egy-egy szocialista tagját. Előbb Merczel József alelnökhöz, majd Hiesz Györgyhöz, Gyöngyös polgármesteréhez ment oda. Merczel József megpróbált válaszolni a neki feltett kérdésekre, Hiesz György azonban kitért a provokatívnak tekinthető megjegyzések elől és magukra hagyta Szíkiéket. Mindeközben a rendőrség ezeket a jeleneteket videóra rögzíti. Ebben a pillanatban teljesen körbevették Hiesz Györgyöt a tiltakozók, aki megint továbbállt.

9.54 Dr. Cser Ágnes asszisztálásával - erős férfikezeket kért segítségül - a Megyeháza előtt felépített úgynevezett cellaszínházat áthozták az út túlsó oldalára, hogy Szíki Károly megkezdhesse a 10 órára bejelentett előadását.

9.46 Eger város rendőrkapitánya bejelentette, hogy a tűzszerészek 9.27-kor megkezdték munkájukat és arra kérte a kint várakozókat, hogy türelemmel viseljék, amíg kollégái szakszerűen elvégzik az épület átkutatását. A kapitány rövid felhívása idején többen fütyültek és azon véleményüknek adtak hangot, hogy egy műbalhéról és hamis bombariadóról van szó, amit a „kommunisták” szerveztek. Ezt követően is Cser Ágnes is szólt a tömeghez, megismételve a médiának korábban tett nyilatkozatát, illetve elmondta még, hogy amennyiben folytatódik a közgyűlés, fel fogja olvasni azt a büntető feljelentést, amit a mai napon tesz meg a 21 képviselő ellen hűtlen kezelés miatt. Időközben Szíki Károly ragadta magához a hangosbeszélőt, arra buzdítva a kint lévőket, hogy a végsőkig tartsanak ki a kórházvédelem mellett, ne engedjenek a bolsevik trükköknek.

9.40 Megérkezett a Megyeháza elé egy tűzoltóautó, hogy biztosítsa a helyszínt, illetve egy mentőautó is.

9.34 Miután dr. Cser Ágnes tárgyalt az egri rendőrkapitánnyal az épület bejáratánál, azzal jött vissza a várakozókhoz, hogy ha Kollányi Gábor bent maradhatott az épületben, akkor nekik is joguk van bent tartózkodni. Ekkor Herman István megindult, hogy bemenjen az épületbe, őt a rendőrök állították meg. Kollányi Gábor időközben már kint van az utcán, de Cser Ágnes azt hangoztatja, hogy csak most jött ki. A kapunál lévő apró kis dulakodás közben befejeződött.

9.24 A bombariadó idejére az Egészségház utcára jöttek ki a képviselők, a Kossuth utca ezen szakaszán és az Egészségház utcán nincs forgalom. Ugyanakkor Cser Ágnes, az EDDSZ országos elnöke nyilatkozatot adott több médiának, ebben az elnökasszony több, szerinte törvénytelen eljárásra hívta fel a figyelmet. Többek között arra, hogy a mai napon az alá nem íróknak megszűnik a munkaviszonya, de ezt hivatalos felmondással és a végkielégítés kifizetésével kellene törvényesíteni. Ez nem történt meg. Szerinte ezen kívül számos, a szerződéskötéskor és azt követően is több törvény és szerződésszegés történt, amelyekről a képviselőknek tudomása volt és ennek ellenére továbbra is kitartottak döntésük mellett.

9.20 Soltész Bálint rendőrségi sajtószóvivő elmondta, hogy bejelentést kaptak arról, hogy valaki bombát helyezett el a Megyeháza épületében. Jelenleg a rendőrök az ilyenkor szokásos intézkedéseket hajtják végre. A bombariadó miatt senkit nem engednek a terület közelébe, a gépjárművekkel közlekedőket a Bazilika előtti és a Szarvas téri körforgalomnál is elterelik.

9.08 Bombariadó miatt kell megszakítani a megyei közgyűlés ülését. Helyszínen tartózkodó munkatársunk úgy értesült - és ennek látható jelei is vannak -, hogy a képviselőknek el kell hagyniuk az épületet. Időközben két rendőrségi autó is a Megyeháza udvarára érkezett. A rendőrök hangosbemondón arra szólítják fel az épületben és annak környékén lévőket, hogy hagyják el azt. Ez Szíki Károlyt nem zavarja abban, hogy továbbra is folytassa műsorát a kapubejárattól öt méterre. Közben a képviselők is jönnek ki az épületből és a könyvtár előtti részre mennek át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!