Kultúra

2008.12.04. 12:31

Vadhús és pálinka: csak legálisan

Először még szokatlan volt a gondolat, hogy erdészek, vadászok által készített borok és pálinkák versenyezzenek egymással Mátrafüreden. Jövő tavasszal azonban már a negyedik megmérettetés ideje jön el, és az érdeklődés láthatóan töretlen.

Faragó Zoltán

A borsodi, hevesi és nógrádi vadászkamarák, a gyöngyösi főiskola, természetvédők és a házigazda mátrafüredi középiskola rendezi meg immár negyedik alkalommal jövő februárban az Észak-Magyarországi Régió erdészeinek és vadászainak bor- és pálinkaversenyét, amihez a másodig vadételfőző verseny is kapcsolódik majd.

Dr. Wachtler István, a társszervező Károly Róbert Főiskola Agrár-, és Vidékfejlesztési Tanszékének dékánja szerint ez a verseny is mutatja az észak-magyarországi régió működőképességét. Úgy vélte: a mezőgazdaság ma már többfunkcióssá vált, hiszen az alapvető termelő folyamatok mellé sikerrel társulnak a kiegészítő tevékenységek is. Azaz jut idő és energia a mellékjövedelmet termelő, szórakoztató "hobbira" is. Hozzátette: nem elhanyagolható a valódi szakemberek bemutatása, akár példaképként állítása sem a következő erdész-vadász generáció számára.

 - Tavaly már száz mintánál többet jelöltek a versenyre - tudatta a Mátra Szakképző Iskola igazgatóhelyettese, Fülöp Pál. - Azóta viszont életbe lépett az új pálinkatörvény, ami korlátok közé szorítja az idei versenyt. Most már csak szőlőből, valódi gyümölcsből, törkölyből, borból, avagy seprőből készülhetnek az italok, s el kell felejteni a mesterséges adalékokat, színezőanyagokat, sőt: a hozzáadott cukrot is. Az idegen anyagok ugyanis egyszerű szeszesitallá minősítik le az efféle innivalókat.

Az egyik cél, hogy a pálinkák megfeleljenek a nemzetközi versenyek bírálati szempontjainak, ám a zsűri kíváncsi lesz arra is, mely borok, pálinkák illenek legjobban a szarvasból, fácánból, vagy vaddisznóból készülő ételek mellé - innen az "árukapcsolás".

Borból vöröset, fehéret és rozét minősítenek, pálinkából valódi gyümölcsből érlelteket és szőlő-, illetve törkölypárlatokat várnak. Feltétel, hogy a benevezett borokból legalább 100 liternek, pálinkából pedig minimum 10 liternek kell "készleten lennie". Ez utóbbihoz kötelező a származási igazolás is.

A mintákat 2009. január 26-tól február 3-ig veszik át a Mátra Szakképző Iskola portáján, a verseny február 5-én, az ünnepélyes eredményhirdetés - melyhez csatlakozik a vadételfőző verseny döntője is - február 13-án lesz. A rendezvénysorozat éke, a díjak kiosztása február 28-án következik, a XI. Erdész-Gazdász-Vadászbálon, szintén Füreden. A kategóriagyőztesek - mindaddig, míg futja a győztes "munícióból" - használhatják a rendezvény emblémáját védjegyként.

Dr. Vasas Joachim, a Mátra Szakképző Iskola igazgatója kifejtette: nincs más alternatíva, csak a minőség, mind a pálinkák, borok felhozatalában, mind a szervezésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!