Közélet

2012.04.16. 14:38

Beindultak a kullancsok

Elkezdődött a kullancsszezon. Évek óta magas a megyében is azoknak a száma, akik Lyme-kórral fertőződnek a vérszívóval való közvetlen találkozás után.

Guti Rita

– A napokban már jelentkezett az idei első Lyme-os beteg az egri kórház infektológiáján. Kicsit korábban kezdődött most a szezon  – mondta dr. Maszárovics Zoltán, a Markhot Ferenc Kórház infektológus szakorvosa. Tapasztalatai szerint az elmúlt tíz évben tartósan magas a kullancsok által terjesztett bakteriális fertőzéssel, Lyme-kórral jelentkezők száma a megyében: több százan jelentkeznek a jellegzetes, kokárdaszerű bőrpírral egri szakrendelésükön évente. Sokan azt gondolják, erdei kirándulásokon találkozhatnak a betegséget terjesztő vérszívókkal, ez azonban nincs így.

A szakorvos kezelt már olyan Lyme-os beteget, akit a városban, az egri Érsek kertben csípett meg kullancs. Sokan nem tudják mit kell tenni, ha kullancsot találnak a testükön. Fontos a mielőbbi eltávolítás, de a csípés után orvoshoz rohanni fölösleges. Ilyenkor az agyhártya-, agyvelőgyulladást megelőző védőoltás beadása már késő, a Lyme pedig ilyenkor még nem okoz tüneteket. Kézzel, vagy kullancscsipesszel mielőbb távolítsuk el az állatot. Amennyiben néhány hét elteltével piros foltot fedezünk fel a bőrünkön bárhol – nem feltétlenül a csípés helyén – akkor először a háziorvoshoz kell fordulni, mivel az infektológiai szakrendelés beutalóköteles. Az antibiotikumos kezelést szakorvos javaslatára, egyértelműen diagnosztizált Lyme kór esetén kezdik csak el. Megelőzésképpen nincs értelme. Ha egy bőrpír gyanút kelt bennünk, akkor is érdemes orvoshoz fordulni, ha nem emlékszünk kullancscsípésre. A betegek egy része észre sem veszi az élősködőt, mégis megfertőződik.

Maszárovics Zoltán azt is kiemelte: nincs értelme a kullancsok bevizsgáltatásának, mert attól, hogy egy állat hordozza a fertőzést, nem biztos, hogy megfertőzte azt, akinek a bőrébe belekapaszkodott. A Lyme-mal ellentétben, a szintén kullancsok által is terjesztett agyvelő-, agyhártya gyulladásos esetekből kevesebb van, számolt be szakorvos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!