Közélet

2012.04.19. 19:37

Újra támad a bárányhimlő

Ismét felütötte a fejét a bárányhimlő, sok kisgyerek került orvoshoz a piros kiütésekkel is járó vírus miatt.

Szilvás Krisztina

Felnőttek is elkaphatják a betegséget, ami gyakrabban jár szövődményekkel, mint gyerekkorban. A bárányhimlő a leggyakoribb fertőző betegség, tízből kilencen átesnek rajta. Vírus okozza, cseppfertőzéssel terjed. A legtöbben nem tekintik súlyos betegségnek, pedig a szakemberek szerint a bárányhimlő olyan, mint a báránybőrbe bújt farkas...

A betegség kora tavasszal terjed leginkább. Tíz évre visszamenőleg nézve az adatokat, az figyelhető meg, hogy általában minden harmadik évben éri el a csúcsát a betegszám. Bár most is sok a bárányhimlős beteg, a szakemberek szerint klasszikus értelemben vett járványról nem beszélhetünk.

A bárányhimlőről a védőoltás kifejlesztése előtti időkben azt tartották, hogy jobb minél előbb átesni rajta, hiszen nem volt lehetőség a megelőzésre. Mivel a serdülő- vagy felnőttkorban és főleg a várandósság idején átvészelt fertőzés nagyobb kockázattal jár, így azt tűnt a kisebb rossznak, ha gyermekként átesett valaki ezen a betegségen.

A felnőttkori bárányhimlő rendszerint súlyosabb lefolyású és többször jár szövődménnyel. Viszonylag gyakori súlyos szövődmény lehet a tüdőgyulladás, de akár szívizom- vagy ízületi gyulladást is okozhat. Ritkán előforduló, de a legveszélyesebb komplikáció az agyvelőgyulladás, amely akár késői idegrendszeri maradványtüneteket is okozhat. A védőoltás kifejlesztését több évtizede az tette szükségessé, hogy a szövődmények gyakoriságára vonatkozó felmérések bizonyították: a gyermekkorban átvészelt bárányhimlő sem veszélytelen.

Tilos bekenni, vakargatni, áztatni a kiütéseket
A betegség kezelésével kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban. Valójában a hólyagos bőrt nem szabad bekenni semmilyen krémmel, habbal, tilos a nedves borogatás is. – Régebben előszeretettel ajánlották a rázókeverék (cinkrázó) használatát, de mára bebizonyosodott, hogy hatása inkább ártalmas, mint jótékony. A fenti szerek használata miatt továbbterjedhet a fertőzés, akár életre szóló hegeket okozva – magyarázza dr. Huszti Györgyike, a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Járványügyi Osztályának osztályvezető tisztiorvosa. – A viszketést legfeljebb nagyon vékonyan szórt mentolos hintőporral szabad enyhíteni. A bakteriális felülfertőzés veszélye miatt a bőrt tisztán kell tartani, szappannal és vízzel gyakran le lehet mosni. Zuhanyozni kell, az ülőfürdő nem javasolt, mert a hólyagoknak nem tesz jót az áztatás. Puha törölközőt használjunk, és ne dörzsöljük a bőrt, csak óvatosan itassuk fel a nedvességet. Hajat is lehet mosni, de szárításnál és fésülésnél vigyázzunk, nehogy a hólyagokat felsértsük. A hólyagok elvakarásának megakadályozásához a körmöket le kell vágni, a kezet és a ruhát tisztán, szárazon kell tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!