Gazdaság

2013.07.11. 07:28

Az építkezések száma a rossz tavalyi adatot is alulmúlja

Heves megyében feleannyi lakás készül, mint az elmúlt évben, s jelenleg még tervben sem szerepel több építkezés.

T. B.

Az első negyedévben országosan 1123 új lakás építését regisztrálta a Központi Statisztikai Hivatal, 54 százalékkal kevesebbet, mint egy éve. A használatba vett lakások számának csökkenése a falutól a fővárosig valamennyi településtípusban megfigyelhető. Budapesten az év első három hónapjában mindössze 240 új lakás épült, ami alig több mint fele a tavalyi adatnak. Hevesben az előző évben sem fejeztek be túl sok lakóingatlant az első három hónapban, csupán 27-et, de idén még ezt is sikerült alulmúlni, hiszen 16 lakás épült.

A kiadott lakásépítési engedélyek száma országosan 1383 volt, ami 36 százalékos csökkenés 2012 első három hónapjához képest. A fővároson kívül mindössze Pest és Győr-Moson-Sopron megyében adtak ki kétszáznál több lakásra építési engedélyt, a többi megyében viszont a százat sem érte el ez a szám. Hevesben csupán 22 engedélyt állítottak ki a hatóságok, feleannyit, mint 2012. januárja és márciusa között.

Továbbra is tendencia, hogy a vállalkozások által bérbeadásra és értékesítésre épített lakások száma nagyobb mértékben esik vissza, mint a természetes személyek saját használatra szánt otthonai. Az első negyedévben 331 lakást építtettek vállalkozások, a számuk az egy évvel korábbinak kevesebb mint egyharmadára csökkent. A magánszemélyek által építtetett lakások száma az előző év hasonló időszakának 57 százaléka. Mivel utóbbiak jellemzően nagyobb lakásokat építtetnek, részarányuk növekedése emelte az új lakások átlagos alapterületét: ez az érték 2013 első negyedévében 112 négyzetméter volt, 15 négyzetméterrel több, mint egy évvel korábban.

Heves megyében idén az egy évvel korábbi 34 helyett mindössze 17 lakóépület kapott építési engedélyt. Ezek összes alapterülete 2800 négyzetméter lesz, tehát a megyében kisebb ingatlanok épülnek, mint tavaly, hiszen akkor 6500 négyzetméternyi otthonra adtak ki engedélyt.

A nem lakóépületekre kiadott építési engedélyek 460 ezer négyzetméter új ipari, kereskedelmi és mezőgazdasági épület építését teszik lehetővé országosan, ez a 2012 első negyedévi adat 83 százaléka. Fölfelé húzta az adatot ,hogy mezőgazdasági épületből 85 ezer helyett 160 ezer négyzetméter készül. Hevesben 46 helyett 33 engedélyt adott ki az építésügy, ezek alapterülete 18,2 ezer helyett 11,4 ezer négyzetméter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!