Sport

2013.07.19. 14:16

Ötkarikás bajnok Egerből

Nyolc évvel azután, hogy Rácz Ákos ifjúsági Európa-bajnoki címet szerzett a budapesti kontinensviadalon, Szilvási Gréta személyében újra egri úszónak szólhatott világversenyen, méghozzá az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) a magyar Himnusz.

Bódi Csaba

– Bíztam a dobogós helyezésben, mert a nevezések szerint ötödik voltam a ranglistán és hatodikként kerültem be a döntőbe – elevenítette fel a történteket Szilvási Gréta. – Nagyon szerettem volna minél jobb időt úszni, és első lenni, mert ez volt az álmom, és az egyik a fő célom, amikor kijöttem, igaz, a bármilyen színű éremnek rendkívül örültem volna.  

A fináléban mellen és gyorson tudtam javítani az előzőekhez képest, ez vezetett sikerre. Amikor a végén kinéztem az eredményjelzőre és láttam, hogy 14 századdal megtudtam előzni Abbie Wood-ot, remek érzés fogott el.

Az Egri Úszó Klub kiválósága hatalmas egyéni, és felnőtt városi csúccsal (2:19,32 perc) győzött a 200 méteres vegyes úszás döntőjében, ahová az előfutamban elért 2:24,05-es idővel, hatodikként jutott. Egerben tartózkodó edzőjével, Pohl Anettel csak telefonon tudott egyeztetni, aki olyan tanácsokkal látta el, hogy a délutáni fináléban már teljesen más, magabiztos Szilvási Gréta állt rajthoz.

A hetes pályán úszva a pillangó után a második helyen állt a görög ellenfele mögött, és fél távnál is ezüstérmes pozícióban volt, ám akkor már egy német lány vezetett. Viszont következett a mellúszás, amely eddig a leggyengébb úszásnemének számított. Pohl Anettel rengeteget gyakorolták ezt, edzőtársként pedig az a Szeivolt Melinda szolgált, aki remek mellúszóként alig maradt le az EYOF-ról.

Gréta ezúttal hatalmasat úszott a harmadik ötvenen és elsőnek fordult. Másodikként ért 150-hez a spanyol, harmadiknak az orosz és negyediknek a brit ellenfele. Négyük között mindössze hat tized másodperc volt a különbség. Szinte egyszerre fordultak az utolsó ötvenre és Gréta állóképességből is jól vizsgázva megőrizte az előnyét, majd elsőnek ért a célba, amivel a magyar úszóválogatott második aranyérmét nyerte az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon.

– Mini olimpiának tudható be az utrechti esemény, minden tetszik, és büszke vagyok a csapatra, hogy nagyon jó eredményeket ér el a magyar együttes – számolt be Gréta a hollandiai napokról, majd a jövőről szólva elmondta, hogy „szeretnénk még sokáig Egerben maradni, mert ott járok gimnáziumba, az úszást pedig jó sokáig akarom művelni, lehetőleg eredményesen, minél jobban összeegyeztetve a tanulással.” 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!