Közélet

2013.07.25. 12:36

Július közepétől megváltoztak a táppénzszabályok

Változtak a terhességi-gyermekágyi segély és a gyermekgondozási díj összegének kiszámítására vonatkozó szabályok is.

B. K.

Július 15-től az állásváltoztatóknál a táppénzt nem a korábbi 180 napi jövedelem, hanem az aktuális kereset alapján kell megállapítani. Változik a gyermekek után járó ellátások kiszámolási módja is.

Azon munkavállalók esetében, akik ugyanannál a munkáltatónál dolgoznak évek óta, nincs változás a szabályokban, vagyis az előző év, illetve a jogosultság kezdő napját megelőző 180 napi jövedelem alapján kell megállapítani az ellátás összegét. Változás azoknál van, akiknek a fennálló munkaviszonyukban azért nincs 180 napi jövedelmük, mert munkáltatót váltottak.

Fontos, hogy a kórházba kerülő gyerek után is jár táppénz a szülőnek. A 12-18 év közötti beteg gyerek esetén méltányosságból is igényelhető, függetlenül attól, hogy kórházban, vagy otthon kezelik.

Változtak a terhességi-gyermekágyi segély és a gyermekgondozási díj összegének kiszámítására vonatkozó szabályok is. Mostantól már csak a gyermek születésekor fennálló munkaviszonyból származó jövedelmet lehet figyelembe venni az összeg kiszámításakor. A 2014. május 11-e előtt megszületetteknél a kedvezőbb juttatást kell folyósítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!