Közélet

2013.08.09. 17:08

Veszélyes játékok gyermekeink kezében

A tiltott lágyítószerek rákkeltő, reprotoxikus hatással bírnak, s kisgyermekeink szervezetébe kerülve súlyos egészségkárosító hatást válthatnak ki.

HEOL

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ez év során is ellenőrzés alá vonta a különösen kiszolgáltatott fogyasztói csoport – a gyermekek – körében népszerű játékokat: a játék babákat, lövedékes játékokat és fürdőjátékokat. A felsorolt játékok esetében tiltott lágyítószer-tartalom vizsgálatára került sor kiemelten - tájékoztatta a heol.hu-t a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

Közölték: ezen ftálsavészter-észter típusú, tiltott lágyítószerek rákkeltő, reprotoxikus hatással bírnak, s kisgyermekeink szervezetébe kerülve súlyos egészségkárosító hatást válthatnak ki. Nehezíti a helyzetet, hogy ezen anyag jelenléte vizuálisan nem látható a termékeken, azok kizárólag kémiai műszeres vizsgálattal mutathatóak ki.

Az ellenőrzés eredményei alapján a vizsgált játék babák 50%-a, a lövedékes játékok 80%-a, míg a 3 év alatti gyermekeknek szánt fürdőjátékok 20%-a bizonyult veszélyesnek; ezen termékeknél a szóban forgó rákkeltő anyag az uniós határérték akár több százszoros mennyiségében volt kimutatható.

A fogyasztóvédelmi hatóság évről-évre fokozott figyelmet fordít arra, hogy nem biztonságos gyermekjátékok ne kerülhessenek a fogyasztókhoz. Ezzel kapcsolatos tevékenysége számottevően hozzájárul ahhoz, hogy folyamatosan az élen járjon a tagállamok között a veszélyes termékek kiszűrésére irányuló versenyben. Az idei első helyezés is jelentős mértékben köszönhető annak, hogy a hatóság kiemelkedő számú, gyermekeknek szánt terméket vont ki a forgalomból.  

Az ez évi vizsgálat során kifejezetten  pozitív változás volt tapasztalható az egyes termékkörökre vonatkozó kifogásolási arányokat illetően, hiszen az elmúlt évben végzett vizsgálat közel 100%-os kifogásolási aránnyal zárult.

A vizsgálat eredményei alapján elmondható, hogy az említett termékkörök ellenőrzése  a jövőben is a hatósági tevékenység fókuszában kell, hogy álljon. Ugyanakkor a szülők számára elengedhetetlen információ, hogy nagy körültekintéssel kell lenni a gyermekjátékok kiválasztásánál, és lehetőség szerint megbízható gyártó, magasabb minőségű termékeit szükséges választani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!