Közélet

2013.09.18. 12:00

Egri lángos a top 10-ben

Az egri piacon kóstoltuk meg azt a lángost, ami egy internetes szavazás szerint az ország tíz legjobbja között van. Jelentjük: megérdemelten.

Barta Katalin

Kis híján 23 ezren szavaztak egy internetes közösségi portálon az ország legfinomabb lángosára. Idén nyáron május 15-től augusztus 15-ig bárki voksolhatott  Vénusz kedvenc lángosozójára a Lángos Voks 2013 Facebook-oldalon. Nagy örömünkre a voksolás alapján az egri „Rohlicsek-művek” lángosa a tíz legjobb között végzett.

Nos, a helyeieknek aligha kell bemutatni a piaccsarnok emeleti falatozójában működő családi vállalkozást. Aki rendszeresen jár a piacra, netán csak nosztalgiája támad egy egyszerű, ám annál laktatóbb lángos-tea reggelire, az mindenképpen felsétál a rámpán, hogy sorba álljon a kulinária e csodás remekéért. A vidékről érkező, kórházi kezelésre járók is jól ismerik a helyet, ami messziről csábít jellegzetes illatával.

A Rohlicsek-lángos forró, tésztája könnyű és puha, széle ropogós. Van, aki sok tejföllel, sajttal, mások fokhagymával bolondítják meg, ám sokan a natúr ízre esküsznek, amihez csupán egy csipetnyi só dukál.


A tulajdonos Rohlicsek házaspár évtizedek óta reggel hatkor nyitja meg a sütödét. Ekkorra már forrón buzog az olaj a hatalmas tepsiben, a tésztahalmok pedig szépen sorakoznak a lisztezett deszkán. Az első éhes vásárlók is megérkeznek, s türelmesen várnak az áldott ízekre. Néhány rutinos mozdulat, és a lángostészta máris sercegve terül szét a forró olajfürdőben. Egy-két perc, és kész a pirosbarna, csillogó finomság, amit eleinte nem árt óvatosan csipegetni, különben könnyen szétégeti a szánkat.

Rohlicsek Istvánné, Éva néni azt meséli, férjével az 1970-es évek közepétől árulnak a piacon az egykori, városszerte ismert Tancsa lángosos helyén. A korábbi tulajdonos úgy adta el az üzletét nekik, hogy először meggyőzödött arról: az általuk készített lángos vetekszik az övével, s hogy becsületesen, a szakma szabályait szigorúan betartva viszik a boltot.

Itt egy pillanatra megakad a beszélgetés, hiszen néhány perc alatt legalább 15 éhes ember sorakozik az üzlet előtt. Mivel itt aranyszabály, hogy első a vevő, megvárjuk, amíg mindenkit kiszolgálnak, s csak ezután folytatjuk a múltidézést... Megtudjuk, hogy évtizedeken át hajnali két órakor ébdredt a Rohlicsek házaspár, mivel nyitásra ki kellett sülniük az első daraboknak. Rengetegen megfordultak már itt, és akik csak egyszer is belekóstoltak a különleges ízekbe, bizonyosan visszajárnak. Akárcsak azok a külföldön élő fiatalok, akik itthon a gyermekkori ízeket szeretnének feleleveníteni, s azok a beteglátogatók, akik kórházban fekvő, étvágytalan hozzátartozóikat kívánják így kényeztetni. Ők nemes egyszerűséggel gyógylángosnak hívják az itt kapható finomságot.

Tiszafüreden is elégedettek a vevők

Szeptember elejére kiderült, hogy a legtöbb szavazattal Vera néni vecsési és gyáli piaci lángosa került az országos csúcsra. A balatoni különdíjat a széplaki (Hungária utca), frappáns nevű Széplaki Lángos Büfé érdemelte ki, míg a Tisza-tó környékén a tiszafüredi Cola Ételbárt tüntették ki. A top tízes listára feliratkozott a gyáli lángosozó a Bartók Béla utcából (nagypiaci), Dorogrólpedig kettő is: a Matyi és a Dénes; Egerből a Rohlicsek, Pomázról a Szabadság téri, Szombathelyről az Ady téri, Balatonszemesről a Határ Büfé, Tiszakécskéről a Bercsényi utcai sütő.

Természetesen kíváncsiak lennénk az ősi receptre is, ám ez a család titka marad. Annyit azért mégis megtudunk, hogy a technológián nagyon sok múlik. A tésztát alaposan meg kell dolgozni, nem egyszer, s nem is kétszer. Tény ugyan, hogy igazán jó minőségű alapanyagokhoz egyre nehezebb hozzájutni, ám Rohlicsekék ragaszkodnak a kiváló liszthez, olajhoz. Adalékanyagot, „gyorsítót” nem használnak, s az az egykori alkalmazott, aki egyszer újításként bedobta az ötetet, másnap már nem itt állt munkába.

Hogy ki viszi tovább az üzletet, egyelőre nem tudni. Két lányuk néha besegít, ám mindketten merőben más pályát választottak. A receptet azért ők is ismerik, és nagy becsben tartják. Így aztán reménykedhetünk abban, hogy sokáig élvezhetjük majd a Rohlicsek-lángost.

kepszöveg: Az egri piaci lángosozó előtt reggelente mindig sokan várakoznak. Több mint negyven éve ugyanazokat az ízeket kínálják. FOTÓ: GÁL GÁBOR 

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!