Közélet

2013.09.24. 11:17

Aggódnak a negyvenesek

A lakás és a lakhatás viszi el a fizetésük legnagyobb részét A negyvenesek a legpesszimistábbak a jövőjüket illetően, 90 százalékuk úgy érzi, nincsen elég megtakarítása a közelítő nyugdíjas évekre.

HEOL


A mindennapi létfenntartás finanszírozása kiadásaik csaknem 80-90 százalékát is eléri – derült ki egy honi biztosítótársaság és egy piackutató intézet közös felméréséből. Molnár Pál Márton A negyvenesek 77 százaléka úgy érzi, komolyan gondolkodnia kell azon, hogy miből fog megélni nyugdíjas korában – olvasható a Groupama Garancia Biztosító és a GfK Piackutató felméréséből készített összegzésben.

Eszerint a korosztály több mint 90 százaléka bizonytalan abban, van-e elég tartaléka, és a legpesszimistább a jövőjét illetően az összes vizsgált korcsoport közül. A 40-es korcsoport csupán 40 százaléka rendelkezik egyáltalán valamekkora megtakarítással. Kiderült, már a mindennapi költségek finanszírozása is óriási terhet jelent. A megkérdezett 40–49 évesek válaszai alapján első és legnagyobb havi kiadásaik a lakás és lakhatás költségei (53,8 százalék) és a hiteltörlesztés költségei (29,7 százalék).

A harmadik legnagyobb havi kiadás az élelmiszervásárlás. Az összes többi ráfordítás csak a kötelező elemek után következik: a megkérdezettek kétötöde sorolta csak a tanulással kapcsolatos kiadásokat az 5 legnagyobb költés közé. A megtakarítás csupán minden harmadik 40-es válaszadónál jelenik meg. Szórakozásra, hobbira, sportra csak a válaszadók 10–15 százaléka áldoz. A negyvenes korosztály legnagyobb félelme, hogy csak szűkösen él majd meg a nyugdíjából, 79 százalékuk pesszimistán ítéli meg a helyzetet. Az érintett korosztály fele emellett leginkább a jövőbeli betegségektől fél.

A megkérdezettekben a leggyakoribb mentális aggodalmat a magánytól való félelem váltja ki, éppen ezért 33 százalékuk szerint fontos, hogy családtagjaikat magukhoz közel tudják. Összesen négyötödük gondolkodik megtakarításban: 56 százalék a nyugdíjas évekre, 53 százalék a gyermekek jövőjére, 39 százalék a váratlan kiadásokra, 22-22 százalék lakásfelújításra, illetve a munkahely elvesztése miatti jövedelem-kiesés pótlására takarékoskodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!