Közélet

2013.09.29. 15:15

Látványos attrakciókkal készült Eger

Eger volt az egyik fő helyszíne az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! elnevezésű két napos közvetítés-sorozatnak.

P. A., Sz. E.

A várbéli programok sora szombaton a müezzin énekével kezdődtek, majd az egri vár színpadán zenekarok szórakoztatták a publikumot. Fellépett többek között sokak kedvence a Csík zenekar, de számos helyi érdekeltségű csapat is kivette a részét a dzsemboriból: jelen volt a Hungariddim, az Extázis, az Ethnofil és a Kerekes Band is.

Az események az élő televíziós műsorhoz igazodtak, így aki a meghirdetett időpontra érkezett, bizony lemaradhatott egy-egy koncertről.

Egerben két szám köré építették fel az eseményeket. 1552, a hős várvédelem időpontja, fontos évszám a város életében: szombat délután ennyi piros-kékbe öltözött gyermek indult a Dobó térről a várba a Kerekes Band muzsikájára, ám mégsem őket követte szemével a közönség, ekkor derült ki ugyanis, a város logóját festették a tér köveire.

A Gótikus palota előtt ezután 1552-en mondták el Dobó István híres esküjét az Egri csillagok című regényből.

A borászok ezúttal kedvenc ételeikhez kínáltak nedűket, de mindenki jóllakhatott, például meggyes-mákos gubával. Ez utóbbi finomságból ugyanis Cetner Attila séf, a felsőtárkányi réteshúzó asszonyok segítségével, másfél kilométernyit készített.

Vasárnap a Gárdonyi Emlékév kapcsán már a 150-es szám került fókuszba: délben 150-en koccintottak a város új borával, az Egri Csillaggal, majd a létező összes fordítási nyelven megszólaltatták az egri remete híres regényének egy-egy részletét.  A nap a Szent Mihály-napi őrláng meggyújtásával zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!