Közélet

2013.10.16. 13:41

Ingyenes csontritkulás szűrés Egerben

A csontritkulással kapcsolatban számos tévhit létezik, melyek tisztázása fontos lépést jelenthet a betegség megelőzésében.

HEOL

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) naptárában október 20-a a Csontritkulás Világnapja.

A betegség az utóbbi évtizedekben egyre súlyosabb népegészségügyi problémává fejlődött, mely világszerte több százmillió embert sújt és Magyarországon is a lakosság 7-10 százalékát érinti  (50 év feletti korosztály, kb. 900 000 ember).

A csontritkulás elsősorban a nők betegsége, ezért főképp nekik kell tisztában lenni azzal, hogyan őrizhetik meg csontjaik egészségét, és milyen módon előzhetik meg a betegség kialakulását.

A csontritkulással kapcsolatban számos tévhit létezik, melyek tisztázása fontos lépést jelenthet a betegség megelőzésében. Tévedés azt gondolni például, hogy a csontritkulás kizárólag az idős korosztályt fenyegeti, hiszen a csontvesztés felgyorsulása már 35-40 évesen elkezdődhet. Szintén kevesen tudják, hogy a kalcium nem az egyetlen hatóanyag, mely szükséges a csontok számára, hiszen a D-vitaminnak szintén nélkülözhetetlen szerepe van a csontok egészségmegőrzésében, fontos tényezője ugyanis a kalcium csontokba történő beépülésének.

A megelőzés terén érdemes odafigyelnünk arra, hogy a csontépítési-csontbontási folyamatok egyensúlyát döntően befolyásolják alkati és életmódbeli tényezők. A csontritkulás kialakulását elősegíti a sovány testalkat, a dohányzás, a koffeintartalmú italok túlzott fogyasztása, az alkoholfogyasztás, az ülő életmód, a kevés napfényen töltött idő, illetve a gyakori fogyókúra.

A megelőzés érdekében a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve és a Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezete ingyenes csontritkulás szűrést szervez október 18-án 9-13 óráig a Bartakovics Béla Közösségi Házban, melyen elsősorban az 55 év feletti nők, a 65 év feletti férfiak, az évek óta cukorbetegség miatt kezeltek, valamit a kis erőbehatásra csonttörést elszenvedők megjelenése indokolt.

A vizsgálat érkezési sorrendnek megfelelően az első 40 megjelenő számára biztosított. Az eredményeket reumatológus szakorvos értékeli ki. A csontritkulás szűrés mellett szintén ingyenes vércukor- és koleszterinszint-mérés is várja az érdeklődőket 9-11 óráig. Ebben az esetben éhgyomri megjelenést kérnek a vizsgálatot végző szakemberek - tájékoztatta a heol.hu-t a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!