Közélet

2013.10.23. 12:00

Száz mázsás kőből születik majd meg a Koncz Gábor-emlékmű

Saját alkotása, az egykori temetődombon álló Szent István emlékmű mellett vehette át az Ostoros Község Díszpolgára kitüntető címet Király Róbert a minap.

HEOL

313_8307.jpg

Fotó: Gal Gabor

A szobrászművész kérdésünkre elárulta: szülővárosához, Egerhez és Ostoroshoz egyaránt érzelmileg ragaszkodik, s ezek nem pusztán láthatatlan szálak, művei révén valóban jelen van mindkét helyen.
– Egyik legkedvesebb munkám az egri ’56-os emlékmű – mondta. – Ennek kapcsán meg kell jegyeznem, megjelent egy könyv, a világ összes ’56-os emlékművéről, benne a New York-itól az Ausztráliában találhatóig mind, s ebben azt írják „nem az ország – a világ első monumentális ’56-os köztéri emlékműve... csak a legnagyobb elismerés hangján lehet szólni róla”.

Bár Király Róbert nem titkolja, az állami ünnepen Ostoroson átvett elismerés fontos a számára, hozzáteszi: soha nem a dicsőségért dolgozott, de fáj neki, hogy éppen szülővárosában bánnak vele méltatlanul.

– Életcélom, hogy maradandó értékű műveket hozzak létre, melyek később közkinccsé válhatnak. Soha nem tartoztam bele abba a szűk körbe, amelynek tagjai akár egy évszámért is kitüntethetik egymást. Ma az országban egyre több barátom nevez – keserű humorral – Eger mostohagyermekének, s bizony a kijelentésben van nem kevés igazság. Ebben városban még a príma bizottság elnökének apósa is kaphat díjat, míg én – megalázó módon – részletes, fotókkal ellátott pályázatomat kibontatlanul, megnézetlenül kaptam vissza, ráadásul nagy nehézségek árán. Hende Csaba honvédelmi miniszter a felnémeti Jakab Kovács-emlékmű 2009-es avatásakor is úgy fogalmazott: „egy bűne van csak, hogy Egerben él...”

Király Róbert jelenleg egy Koncz Gábor-emlékművön dolgozik, sok évtizedes barátság folytán alakult, érlelődött benne a munka. A 100 mázsás követ már ki is választotta.

– Nem elsősorban azt akarom elmondani, hogy Gabi milyen nagy, mint művész, azt elmondja az életműve, hanem azt, hogy milyen ember, tudván: a szakmai és emberi minőség egymástól elválaszthatatlanok – mondta, hozzátéve: jó barátja 75. születésnapjára írt levelében a miniszterelnök úgy fogalmazott: Koncz Gábor a „klasszikus magyar hős, aki emberséggel, hazaszeretettel és bátorsággal felvértezve szilárdan áll a világban”. A szobrászművész alkotása is ezért a színművész emberi minőségéről, milyenségéről kell, hogy szóljon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!