Közélet

2013.11.01. 17:04

A Heves Megyei Hírlapban újra megjelenik az Egri csillagok

November 4-től újra olvasható lesz a Heves Megyei Hírlap hasábjain Gárdonyi Géza regényének legendás képregény-változata. A naponta megjelenő rajzokhoz játékok is kapcsolódnak majd.

HEOL

Fotó: Nemes Robert

A Heves Megyei Hírlap jövő hét hétfőtől minden nap – egészen 2014. január 16-ig – folytatásokban közli Zórád Ernő grafikusművész által rajzolt és Márkusz László egri újságíró által feldolgozott, Gárdonyi Géza Egri csillagok című műve alapján készült képregényt, amelyet először 1974-ben lapunk elődje, a Népújság jelentetett meg. A sorozatot hatvan folytatáson keresztül követhetik olvasóink a Heves Megyei Hírlap hasábjain. Keressék a képkockákat a lap utolsó előtti oldalán minden nap!

A Heves Megyei Hírlap az egri önkormányzattal és a Dobó István Vármúzeummal együttműködésben a Gárdonyi Emlékévhez kapcsolódóan mutatta be a képregényt a közelmúltban a megyeszékhelyen ezzel is tisztelegve a népszerű író emléke előtt. Az Egri csillagok legújabb kiadását az egykori alkotók örököseinek köszönhetjük.

Ifjabb Márkusz László –  az egykori újságíró fia – már régóta gondolkodott az újrakiadáson, ezért is fogadta örömmel, amikor Egerből ezzel megkeresték. A rajzoló, Zórád Ernő unokája, Feyér Balázs is szívesen csatlakozott a kezdeményezéshez: a Zórád Alapítványban végzett munkája csúcsának érzi, hogy részt vehetett a munkálatokban.

– Igazán nagy öröm volt számomra, amikor a Heves Megyei Hírlap közvetítésével megkerestek, hogy a képregényt, amelynek a megszületésében annak idején édesapám oroszlánrészt vállalt, méltó módon újra megjelentetnék – árulta el ifjabb Márkusz László. – Felkarolták a gondolatot, amely már hosszú ideje munkált bennem is: nem kéne porosodni hagyni a képregényt, amely ráadásul Egerben született. A munkám miatt hosszabb időt töltöttem életem során külföldön, és ott láttam, micsoda kultusza van ennek a műfajnak. Ráadásul most az angol nyelvű változat is elkészülhetett, így magyarul nem tudók számára is elérhetővé vált a képregény.

Zórád Katalin, a méltán híres grafikusművész lánya elmondta, a képregény újrakiadása kapcsán azt is: igazán méltó ez édesapja emlékéhez, aki tavaly lett volna száz esztendős. A családot Egerhez a képregényen kívül nem fűzi semmi, de ezzel a kezdeményezéssel az egriek belopták a Zórád-örökösök szívébe magukat.

Ifjabb Márkusz László és Zórád Ernő unokája, Feyér Balázs közös munkálkodása valódi barátsággá érett a képregény újrakiadása alatt. Elmondták: büszkék rá, hogy részesei lehettek ennek a projektnek, amelynek során gyakorlatilag két hónap alatt megvalósították amiről közösen álmodtak Eger városával.

Szerkesztőségünk számára is felemelő és izgalmas feladat, hogy egykori munkatársunk munkáját ismét a lap hasábjain jelentethetjük meg, ráadásul ezzel mi is méltóképpen hozzájárulhatunk a Gárdonyi Emlékév eseményeihez. Reméljük, hogy olvasóink ugyanúgy várják majd a képregény folytatásait, mint az első megjelenéskor, a múlt század hetvenes éveiben, és szívesen részt vesznek játékainkban is.
A Dobó István Vármúzeum és lapunk  ugyanis korosztályonként több vetélkedőt is hirdet, így aki kedvet érez ahhoz, hogy megmérettesse magát, ne szalassza el megvenni az újságot, mert a versenyhez nélkülözhetetlen lesz a képregény ismerete.

Játsszanak velünk értékes nyereményekért!

A Heves Megyei Hírlap három, különféle pályázatot hirdet az egri Dobó István Vármúzeummal közösen a képregényhez kapcsolódóan. Célunk, hogy minden korosztályt megszólítsunk 12-től 99 éves korig. A felkészülést segítő szakirodalom lapunkban lesz megtalálható. Gyermekeknek meghirdetett versenyünk két fordulóból áll, amelyhez kéthetente, pénteki számunkban kvízkérdések, esszé-jellegű és kreatív feladatok várhatók majd. De megmérettetésre vágyó felnőttek is nevezhetnek, rájuk is hasonló feladatok várnak, de természetesen a kreatívoknak is tartogatunk meglepetéseket. Jövő hét hétfőtől mindenképp'' érdemes lesz figyelni lapunkat!

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Az Egri csillagok című képregény bemutatása. A folytatásos történet hétfőtől olvasható a Heves Megyei Hírlapban FOTÓ: Gál Gábor
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!