Közélet

2013.11.06. 16:24

Már megérkezett az influenza elleni oltóanyag megyénkbe

Heves megye valamennyi járási népegészségügyi intézetéhez jelentettek megbetegedéseket a 44. héten.

HEOL

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint október 28. és november 3. között megyénkben az előző héthez képest csupán feleannyian, mintegy 35-en fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Heves megye valamennyi járási népegészségügyi intézetéhez jelentettek megbetegedéseket, a legtöbbet a Hatvani Járási Népegészségügyi Intézethez. Kevésbé volt érintett a Füzesabonyi és az Egri Járási Népegészségügyi Intézet illetékességi területe - tájékoztatta a heol.hu-t sajtóközleményben a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve.

Mint írják: a betegek 85,7 százaléka a 14 éven felüliek korcsoportjába tartozott: 28,6 százalék 15-24 éves fiatal felnőtt, 28,5 százalék 25-34 éves, 14,3 százalék 35-59 éves, 14,3 százalék pedig 60 éven felüli volt. A 14 éven aluliak közül került ki a betegek 14,3 százaléka, esetükben megbetegedéseket kizárólag a 6-9 évesek korosztályából jelentettek.

Hozzátették: az influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 44. héten nem érkezett jelentés, szűkebb hazánkban alacsony volt az influenza-aktivitás, a 100 ezer lakosra jutó, orvoshoz forduló betegek száma (11) a járvány-küszöbérték alatt maradt.

Közölték azt is, hogy az influenza vírusszerkezetének változékonysága miatt minden évben új oltóanyagot állítanak elő, ezért a védőoltást minden évben célszerű ismételni. Az influenza ellen a legjobb védekezés a megelőzés, aminek módja a védőoltás. Javasolt az oltás mielőbbi beadatása, hogy a védettség minél hamarabb kialakulhasson, mert ehhez az emberi szervezetnek 10-14 napra van szüksége.

A 3 éven aluli gyermekek részére a 2013/2014. évi influenza-szezonban 150 adag Fluarix vakcina áll Heves megye rendelkezésére. Az oltóanyag november 5-én érkezett meg a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervéhez, a járási népegészségügyi intézetekhez pedig még aznap ki is szállították. A járási népegészségügyi intézetek az oltóanyagot folyamatosan adják ki a gyermek-háziorvosi praxisokba, hogy minden gyerekorvosnál minél előbb elérhető legyen a rizikócsoportok számára a térítésmentes vakcina.

A térítésmentes oltás az alábbi kockázati csoportokba tartozó, 6-35 hónapos csecsemők és gyermekek számára ajánlható fel:

• krónikus szív- és érrendszeri, és/vagy légzőrendszeri betegségben szenvedő gyermekek (beleértve a bronchopulmonáris dysplasiát, cysticus fibrosist és asztmát), akiknek az állapota rendszeres orvosi ellenőrzést vagy kórházi kezelést igényel;

• veleszületett vagy szerzett immundeficienciában szenvedők;

• vesebeteg gyermekek;

• anaemiában, hemoglobinopathiában szenvedők;

• hosszantartó acetilszalicilsav terápiában részesülők;

• egyéb krónikus betegségben szenvedők (diabetesek, anyagcsere betegek);

• egészségügyi intézményben tartósan ápolt gyermekek, és csecsemő-, gyermekotthonok lakói.

A 3 évesnél idősebbeknek szánt FLUVAL AB térítésmentes influenza elleni oltóanyag már az elmúlt héten, október 28-án megérkezett megyénkbe. Ezt az oltóanyagot is folyamatosan kapják a háziorvosi praxisok.

A 2013/2014. évi influenza-szezonban az influenzavírus által okozott megbetegedések súlyosságának, valamint a halálozások számának csökkentése érdekében az alábbi kockázati csoportokat javasolt oltani:

• krónikus légzőszervi betegségben szenvedők (pl. asztmás betegek);

• súlyos elhízás vagy neuromusculáris (pl. örökletes izomsorvadások típusai) betegség miatt csökkent légzésfunkciójú betegek;

• szív-, érrendszeri betegségben szenvedők (kivéve a megfelelően beállított magasvérnyomás-betegséget);

• veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotú betegek (beleértve aHIV-pozitív személyeket, a daganatos betegségben szenvedőket is);

• krónikus máj- és vesebetegek (pl. dializáltak);

• anyagcsere-betegségben szenvedők (pl. diabetes);

• váradósok a terhességi héttől függetlenül;

• azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenzaszezon idejére tervezik;

• rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy egészségügyi, szociális intézményekben huzamosabb ideig ápolt, gondozott személyek;

• tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők (a Reye-szindróma veszélye miatt);

• 65 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül.

A fenti kockázati csoportokat a fertőzés átvitele révén veszélyeztető személyek:

• egészségügyi dolgozók, különös tekintettel a transzplantációs, az onkológiai, a hematológiai, a dializáló, a szülészeti-nőgyógyászati, a felnőttek és a gyermekek számára intenzív ellátást nyújtó, valamint a krónikus belgyógyászati osztályokon a betegekkel közvetlen kapcsolatba kerülő személyekre, továbbá a várandós nők és az újszülöttek, csecsemők gondozását végző egészségügyi dolgozók (beleértve a védőnőket is);

• ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi/szociális intézmények dolgozói.

Az állati és emberi influenzavírusok keveredésének megelőzése és a géncsere lehetőségének csökkentése érdekében a térítésmentes védőoltást fel kell ajánlani a sertés és baromfi tartásával, valamint ezen állatok szállításával szervezett munkavégzés keretében foglalkozó embereknek is.

Védőoltásban részesíthetők továbbá a baromfifeldolgozókban, a vágóhidakon dolgozók, valamint mindazok, akik az állati eredetű influenzavírussal fertőzött vagy arra gyanús állatok megsemmisítésével foglalkozhatnak. Az influenzaoltások megszervezése a foglalkozás-egészségügyi szolgálatok feladata.

Akik nem tartoznak az előbb ismertetett csoportokhoz, azok a gyógyszertárakban kaphatnak vény ellenében térítéses oltóanyagot - tájékoztatta a heol.hu-t sajtóközleményben a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!