Közélet

2013.11.27. 07:36

Vírus nincs, védőoltás van

Heves Megye Minden rendelőbe megérkezett az influenza elleni szérum, így már jelentkezhetünk a háziorvosoknál a védőoltásra.

Hajdú Zsolt

Jóllehet a tisztiorvosi szolgálat legutolsó jelentése alapján még nincs influenza járvány a régióban, azonban itt az ideje a védőoltások beadatásának. Szűkebb hazánkban az elmúlt napokban minden háziorvoshoz kiszállították a korábbi évekhez hasonló mennyiségű, influenza elleni oltóanyagot.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Jelentős csoportok ingyenesen kérhetik a védőoltást. Képünk illusztráció.
[/caption]

Nem árt tudni, hogy mind a felnőtteknek, mind a gyerekeknek szánt oltóanyag ingyenes a megadott rizikócsoportba tartozóknak: krónikus betegek, 65 éven felüliek egészségügyi állapotuktól függetlenül, terhességre készülők és várandósok, egészségügyi és szociális intézményben dolgozók és ápoltak, baromfi- és sertéstelepen dolgozók, 3 éven aluliaknál a krónikus betegek, tartósan szalicilátszedők, csecsemő- és gyermekotthonok lakói. Az influenzavírusok a köhögéskor, tüsszögéskor és beszéd közben keletkező légúti váladékcseppecskék révén, cseppfertőzéssel terjednek.

– Az elmúlt években nem volt influenzaszezon, ami ne érintette volna Heves megyét is – mondta dr. Maszárovics Zoltán, az egri Markhot Ferenc Kórház infektológus főorvosa. – Bár jósolni nem lehet, de a korábbi tapasztalatok alapján idén is várható az esetek halmozódása.
A tömeges jelentkezés január és március között jellemző, de az, hogy az év hanyadik hetében érkezik meg a nagyobb hullám, előre nem számítható ki.

Magas láz, levertség

Minden évben, késő ősztől tavaszig találkozhatunk az influenzavírus által okozott, a légutak megbetegedésével járó, széles körben kirobbanó járványokkal, amelyeket láz, orrfolyás, köhögés, fejfájás, rossz közérzet, az orr és a légutak nyálkahártyájának duzzanata jellemez. Fontos különbség az influenza és egyéb légúti megbetegedések között, hogy az influenza kezdeti tünetei közül a hurutos tünetek hiányoznak. Hirtelen kezdet, magas láz – amely a 39 °C-ot is elérheti –, erős levertség és izomfájdalmak a jellemzők.

A panaszok általában a fertőződést követően 24–48 óra múlva kezdődnek.

Magyarország, így megyénk lakosságára is jellemző: az átlagéletkor megnőtt, egyre több idős embert kell megvédeni a súlyos szövődményektől. Megbízható oltóanyagok vannak a kezünkben, amelyek gyermeket és felnőttet, időst és fiatalt egyaránt hatékonyan védenek.

Folyamatos harc az „átváltozóművészek” ellen

Az influenzavírust akár átváltozóművésznek is nevezhetjük – hangsúlyozzák minden alkalommal a szakemberek, hiszen több különleges tulajdonsága is van, ami miatt folyamatosan megkülönböztetett figyelmet kap. Ezek közül is kiemelkedik a folyamatos változás, viszonylag rövid idő alatt újabb és újabb mutációk alakulnak ki, megváltozott fehérje- összetétellel. Pontosan ezért van szükség arra, hogy minden évben módosítsák a védőoltás összetételét, amit újra és újra be kell adatni az érintetteknek.

A vírus genetikai állománya folyamatos változásokon megy keresztül, emiatt az ember immunrendszerének mindig ismételt kihívást jelent. Ezt bizonyítja a nagyméretű járványok ismétlődése is. A 2009-es új típusú influenzavírus (H1N1/09) világjárványt is egy ilyen nagy genetikai változás, genetikai keveredés magyarázta. Kisebb genetikai változások folyamatosan zajlanak, ezért történik évenként újabb és újabb ajánlás az oltóanyagba kerülő törzseket illetően. A vírus szerkezeti változásait egy nemzetközi figyelőrendszer monitorozza folyamatosan – összesen több mint száz ország vesz részt ebben a munkában –, a WHO ez alapján javasolja, hogy mely törzsek kerüljenek az oltóanyagba.

A vírus genetikai állománya folyamatos változásokon megy keresztül, emiatt az ember immunrendszerének mindig ismételt kihívást jelent. Ezt bizonyítja a nagyméretű járványok ismétlődése is. A 2009-es új típusú influenzavírus (H1N1/09) világjárványt is egy ilyen nagy genetikai változás, genetikai keveredés magyarázta. Kisebb genetikai változások folyamatosan zajlanak, ezért történik évenként újabb és újabb ajánlás az oltóanyagba kerülő törzseket illetően. A vírus szerkezeti változásait egy nemzetközi figyelőrendszer monitorozza folyamatosan – összesen több mint száz ország vesz részt ebben a munkában –, a WHO ez alapján javasolja, hogy mely törzsek kerüljenek az oltóanyagba. Magas láz, levertség Minden évben, késő ősztől tavaszig találkozhatunk az influenzavírus által okozott, a légutak megbetegedésével járó, széles körben kirobbanó járványokkal, amelyeket láz, orrfolyás, köhögés, fejfájás, rossz közérzet, az orr és a légutak nyálkahártyájának duzzanata jellemez. Fontos különbség az influenza és egyéb légúti megbetegedések között, hogy az influenza kezdeti tünetei közül a hurutos tünetek hiányoznak. Hirtelen kezdet, magas láz – amely a 39 °C-ot is elérheti –, erős levertség és izomfájdalmak a jellemzők.

A panaszok általában a fertőződést követően 24–48 óra múlva kezdődnek. Jelentős csoportok ingyenesen kérhetik a védőoltást. Képünk illusztráció. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!