Közélet

2013.11.28. 07:46

Advent vásárral, programokkal

November 29-én nyitja meg „kapuit” az adventi vásár a megyeszékhelyen. A megszokottól eltérően idén nem a Dobó téren kell keresnünk például a forralt bort árusítókat, hanem a Líceumnál.

Szomszéd Eszter

Pénteken veszik birtokba a Líceum és a Bazilika közötti téren az árusok a felállított faházakat, s hivatalosan is megnyithat Egerben a karácsonyi vásár. A város már ünnepi fényekbe öltözött, és az adventi programokra sem kell már sokat várni.

– Idén az Eszterházy téren rendezzük az adventi vásárt, amely minden nap 10 órától tart majd nyitva – tájékoztatott Pataki Zsuzsanna, az Evat Zrt. marketing-, kulturális és szolgáltató divízióvezetője, hozzátéve: a Dobó téren ugyan még nem kezdik meg a burkolat bontását, viszont novembertől felvonulási munkaterületté nyilvánították azt, így rendezvény megtartására az már nem használható. Ezért az Eszterházy téren, a Líceum előtt két sorban és a lépcsősor alatti feljáró két oldalán kapnak helyet a kirakodók.

Ebben az évben 28 kereskedő jelentkezett a cégnél, ahol azokat részesítették előnyben, akik korábban már bizonyították, hogy szolgáltatásuk méltó az egri helyszínhez. A kiválasztásnál fontos szempont volt, hogy színvonalas, minőségi, az ünnephez illeszkedő termékeket kínáljanak, így az árusoknak nagyjából a fele helyben fogyasztható ételeket kínál majd. Lesz minden, ami szem-szájnak ingere: tócsni, kenyérlángos, toroskáposzta, kocsonya, hotdog, sajtok, krumplicsipsz; az édesszájúaknak kürtős kalács, pozsonyi kifli, madártej, csokoládé, valamint forralt bor, puncs és forró csokoládé is.

Ám azoknak sem kell csalódniuk, akik maradandó ajándékot szeretnének vásárolni: kézműves textíliákat, minőségi gyermekjátékokat és kerámia termékeket is be lehet majd szerezni vásárfiaként. Érdekesség, hogy a kürtős kalácsos vállalkozó minden szombat délután gyermekprogramot is kínál a kicsiknek „Tekerd a saját kalácsod!” címmel, amikor is a gyerekek féláron kapják meg a saját maguk készítette cukros, fahéjas, vaníliás különlegességet. A szervezők arról is gondoskodnak, hogy a karácsonyi forgatagban megfáradt embereknek ne kelljen fagyoskodniuk: ők az e célra kialakított hordók tüzénél melegedhetnek. A tér egységes díszítését a vagyonkezelő cég szakemberre bízta, s a faházak belső dekorációjánál is ügyeltek a megfelelő összhangra.

Persze, nem csupán az Eszterházy téren lesz ám ünnepi kirakodóvásár, ugyanis szinte az egész belváros karácsonyi díszbe öltözik e pár hétre, az Agria Parktól a Servita Udvarházig. Utóbbi hely teraszán, a fűtött sátorban a hagyományos ünnepváró finomságok – sült hurka, kolbász, oldalas, kocsonya – mellett újdonságok is várnak a vendégekre. Ilyen például az aszaltszilva-leves avagy a Servita tányéros. A téli esték hangulatát semmi nem dobja föl jobban, mint egy pohár illatos, fűszeres forralt bor, hogy a forró puncsról már ne is beszéljünk...

Családi Advent: „Apa, Anya és ÉN”

A város több pontján is találkozhatnak az érdeklődők az Egri Kulturális és Művészeti Központ programjaival a megszokott – Forrás Gyermek- és Ifjúsági Ház és Bartakovics Béla Közösségi Ház – helyeken kívül: az Eszterházy téren minden nap meseház várja a legkisebbeket, ahol Lázár Attila előadását lehet meghallgatni. A Hotel Eger & Parkban a Csík zenekar és a Ghymes együttes karácsonyi koncertjét rendezik meg, a Bazilikában és a Líceum kápolnájában kórushangversenyek lesznek, a Kemény Ferenc Sportcsarnokban pedig a KFKI Kamarabalett egy nap alatt kétszer is bemutatja a Diótörő című mesés táncshow-t.

E hagyományos téli italok mellett különféle teák és forró csokoládék is színesítik a kínálatot. Minden adventi szombaton friss tepertő sül a katlanban, amihez házi kenyeret is sütnek az udvari kemencében. Az elmúlt évekhez hasonlóan a Postamanó idén is várja a gyerekek Mikuláshoz írt leveleit. A postaládát a Servita Udvarház udvarán lehet fellelni, a kicsik ide dobhatják be leveleiket, rajzaikat november 29-től december 5-ig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!