Közélet

2013.12.11. 16:30

Eger Önkormányzata a „Legjobb Szervező” díját kapta

Kiemelkedő eredményet ért el Eger a 2013-as Autómentes Nap, Mobilitási Hét szervezésében.

HEOL

A 2013-as Autómentes Nap, Mobilitási Hét szervezésében Eger kiemelkedő eredményeket ért el, ezért a december 10-én, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban tartott záró rendezvényen Sós István alpolgármester elismerő oklevelet és egy kiváló kerékpárt vehetett át Dr. Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkártól.

A rendezvény keretében dr. Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár adott át elismerést a legjobb szervező önkormányzatoknak, és a legszorgosabb helyi szervezőknek, Eger Önkormányzata a „Legjobb Szervező” díját kapta.

Egerben szeptember 22-én minden korosztály számára kínált valamit az Autómentes Nap, a rendezvényen közel 1300-an vettek részt, 17 partnerrel, köztük 10 civil szervezettel együtt valósítottuk meg a legkülönbözőbb programokat. Ilyen volt a környezettudatos életmóddal, fenntartható fejlődéssel, mozgással, közlekedéssel kapcsolatos tesztek kitöltése; játékos feladatok; kerékpáros ügyességi versenyek; régi gyermekjárművek kipróbálása; kalandpark; kézműves foglalkozás; aszfaltrajzverseny; átmozgató és jelképkereső feladatok; ÖKO OTTHON tanácsadás; gyerekhordozással, energia egyensúllyal, egészséges táplálkozással, mozgással kapcsolatos tanácsadás; ergotrainer kipróbálása; kerékpáros KRESZ a gyakorlatban és az elméletben; gyalogos szerviz; barokk futóparádé; kerékpáros felvonulás; kerékpártúrák a Stimetz házhoz és a Lázbérci-tó körül.

Fontos kiemelni, hogy Eger Önkormányzata a belvárosi rehabilitációs program keretében sok parkolóhelyet díszburkolatos gyalogos sétánnyá, parkká, közösségi- és rendezvénytérré alakít: az autók helyét átveszik a kerékpárosok és gyalogosok.

Eger kerékpárutat épít, és a gyalogos forgalom kiszolgálására két gyalogoshidat is létesített az Eger patakon. Ez év júliusában adtuk át a Tittel Pál utcai közlekedési játszókertet, ahol a gyermekeknek alkalmuk nyílik arra, hogy játékos formában sajátítsák el a biztonságos közlekedéshez szükséges alapismereteket.

A rendezvényen a minisztérium az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap eredményeit foglalta össze. Kiemelték, hogy az idei évben rekordszámú hazai önkormányzat regisztrált a Mobilitási Hét nemzetközi honlapján: összesen 129 helyhatóság kapcsolódott be az egyhetes kampányba. Ezzel nemzetközi összehasonlításban dobogós helyre került Magyarország, 47 ország közül csak Ausztria és Spanyolország előzte meg hazánkat.

A szeptember 16-22-ig tartó Mobilitási Hét célja az volt, hogy a települések segítségével rábírják a polgárokat arra: gépkocsi használata helyett más közlekedési módokat, így a kerékpárt, a gyaloglást, vagy a közösségi közlekedést részesítsék előnyben. 2013 az Európai Unióban a Levegő Éve, idén ehhez igazodva hirdették meg az összesen immár 12. alkalommal megrendezett Mobilitási Hetet, melynek mottója az volt: „Tiszta Levegő - Mozdulj érte!”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!