Közélet

2013.12.17. 16:10

Karácsonyra készülődvén

Advent időszakában Hatvan és Lőrinci térségének szinte valamennyi településén közösségi programok is várják a helyieket.

Tari Ottó

Lőrinciben a szeles, zord idő ellenére igencsak sok gyermek és felnőtt gyűlt össze Advent második vasárnapjának előestéjén a városközpontban felállított színpadnál, hogy a második gyertya meggyújtása mellett a Mikulást is köszöntsék. Az izgalommal teli várakozást követően meg is érkezett a nagyszakállú, aki csomagot osztott az apróságoknak, miután megállapította, hogy év közben valamennyien szófogadóak voltak, nem feleseltek, s úgy általában sok-sok örömet okoztak szüleiknek, na, meg persze, pedagógusaiknak. Talán ezért nem is volt szükség krampuszokra, netán virgácsra.

Az eseménysorozat a következő hetekben is folytatódott. Egy héttel később adventi dallamok köszöntötték a harmadik gyertya meggyújtására érkezőket, egy hétre rá, 21-én – ugyancsak 17 órakor – pedig már nemcsak az utolsó gyertya lángja lobban fel, hanem ekkor kerül sor  a városi karácsonyi ünnepségre is.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Fotó: jegpalya.hatvan.hu
[/caption]

A Mindenki Karácsonya immár évtizedes múltra tekinthet vissza a településen. Ahogy Víg Zoltán polgármester fogalmazott: a karácsony a legbensőségesebb családi ünnep, amely a szeretetről szól, és Lőrinci lakossága olyan közösség, amely úgy működik, ahogyan egy nagy család.

Ideális esetben mindenki tiszteletben tartja a másik véleményét, odafigyel annak szavaira, segíti a gyámolításra szorulót, krízis esetén pedig ő is számíthat a testi-lelki istápolásra. Mindezek figyelembe vételével született meg az ötlet a közös együttlétre – fogalmazott a városvezető, hozzátéve: ennek szellemében az idei Mindenki Karácsonyán, 21-én délután száz adag meleg ételt osztanak ki a rászorulók között a polgármesteri hivatal melletti téren.

Hatvanban már hetek óta hamisítatlan karácsonyi hangulat uralkodik a Kossuth téren. A jégpálya november vége óta üzemel, és máris több ezren korcsolyáztak rajta. Természetesen december hatodikán a gyermekek legnagyobb örömére a Mikulás a Grassalkovichok városába is ellátogatott, hogy a Csilingelő Banddel közösen megajándékozza az apróságokat. Ezzel együtt megnyitott a karácsonyi vásár is: a téren több faházban kínálják portékáikat az árusok, s egyebek között számos kézműves termék közül is lehet választani. Ha pedig a látogatók felmelegedtek a forró ételektől-italoktól, a betlehemi jászolnál megsimogathatják Tündi csacsit, Zsuzsi kecskét vagy a báránykákat.

Ahogyan azt az elmúlt időszakban megszokhatták a városban élők vagy az ide látogatók, az év ezen időszakában is gazdag kulturális program várja az érdeklődőket. Csak néhány név a hét végi fellépők közül: Hatvan Jam Band, Ágabága, Torma Emese, Janicsák Veca, Lator Blues Band.

Hétköznaponként óvodások adják elő karácsonyi műsoraikat. A hagyományokhoz híven az adventi vasárnapokon a város négy templomában tartott ünnepi program után a főtéren meggyújtották a városi adventi koszorújának gyertyáit. A programokhoz Hatvan önkormányzata ebben az évben is biztosította az ingyenes buszjáratokat Újhatvanból a Kossuth térre és vissza.

A kulturális intézmények – az Ady Endre Könyvtár, a Grassalkovich Művelődési Ház, a Hatvani Galéria és a Liszt Ferenc Művelődési Ház – ugyancsak ünnepi menüvel várták látogatóikat a szeretet ünnepére készülve.

A rockerek idén is együtt lesznek

A rendezvények korántsem érnek véget a karácsonnyal, mi több, már az ünnepek idején is folytatódnak. Mégpedig mi egyébbel, mint a hagyományos Treff-karácsonnyal a Liszt Ferenc Művelődési Házban, azaz a Daliban... December 26-án, csütörtökön 18 órakor kezdődik a program, amelynek keretében a Speck János által alapított, az idén immár a negyvenedik születésnapját ünneplő formáció egyik meglepetéseként a rock bandával együtt színpadra lépnek a Hatvani Szimfonikusok is. Rajtuk kívül a Nehrou, az ős-Treff, a HCHC, a B30, a Holtidő, a Magor és a Falcon muzsikáját is élvezhetik a koncertre látogatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!