Közélet

2014.01.06. 11:32

Hevesben is változásokat hoz az új év

Módosuló érettségi, jön a gyed extra, a munka világát érintő több jogszabály. Sok más mellett ezeket a változásokat hozta az új év.

Munkatársainktól

Több tízezer kismamát érinthet a gyed extra január 1-jei bevezetése: ők azok, akik gyermekük egyéves kora után akár teljes munkaidőben, a gyed megtartása mellett is dolgozhatnak.

 – A gyermekgondozási díj (gyed) extra azt jelenti, hogy ha valaki nem akar három évig otthon lenni a gyermekével, és egy év után visszamenne dolgozni, akkor a három évre járó teljes összeget rövidebb idő alatt is megkaphatja – hangsúlyozta Szarvák Tibor szociológus.

– Ha a gyermekvállalás utáni jóléti támogatási rendszert rugalmassá teszik, az visszahat, és növelheti a gyermekvállalási kedvet – reagált a szakember. A gyedet a gyerek kétéves koráig folyósítják, ezután már csak a bruttó 28 ezer 500 forintos gyes marad. További változás, hogy testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek egy időben. A harmadik intézkedés a diplomás gyed bevezetése, míg a negyedik a három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadók újabb adókedvezményét jelenti.

Sokakat érintő változás az ügyintézési idő csökkenése a kormányablakoknál. Mostantól harmincról huszonegy napra csökkent az eljárás ideje, ráadásul az eddiginél több ügyet lehet egy helyen intézni. Illetékmentes lett a személyi okmányok pótlása akkor, ha azok bűncselekmény során rongálódtak meg vagy vesztek el.

Ez évtől kevesebb művészeti tantárgyból lehet érettségizni. Megszűnnek a nemzetiségi nyelvi érettségi vizsgák is: a diákok az adott nemzetiség nyelvéből mint idegen nyelvből jelentkezhetnek ugyan érettségire, de azzal a megkötéssel, hogy a középszintű szóbelin a nemzetiségi nyelvet tanulók számára készített tételsorba a nemzetiségi ismereteket is be kell építeni. Január elsejétől az alap- és osztatlan szakokon 260, a felsőoktatási szakképzéseken pedig 220 a minimumponthatár (a korábbi 240, illetve 200 helyett) – aki ennél kevesebb pontot szerez, egyetlen állami ösztöndíjas vagy önköltséges szakra sem kerülhet be.

A szabadság „átvitelének” szabálya is lényegesen leegyszerűsödött 2014-től. A munkaadó a tárgyévben esedékes szabadságból a munkavállaló életkora alapján járó pótszabadságot írásos megállapodás alapján a következő év végéig is kiadhatja. A közfoglalkoztatási bér az alap-, a szakképzett és a munkavezető kategóriákban is 2,4 százalékkal emelkedett január 1-jétől. Teljesítménybérezésnél a teljesítménykövetelmények százszázalékos és a teljes munkaidő teljesítése esetén a közfoglalkoztatási bér kötelező legkisebb ös�- szege január 1-jétől havi 85 050 forint, míg a közfoglalkoztatási garantált bér kötelező legkisebb összege havi 109 040 forint.

A víziközmű-szolgáltatási törvénybe bekerült a védendő felhasználó – fogyasztó – fogalma, ide tartoznak a szociálisan rászorulók, valamint a fogyatékkal élők. A szociálisan rászoruló személy – kedvezményként – részletfizetésre, illetve fizetési haladékra jogosult.

A pálinkafőzés jövedéki szabályozásában további könnyítések léptek életbe. Így például lehetőség nyílik a látványszeszfőzdékben történő értékesítésre, tudományos és oktatási célra pedig adómentesen lehet alkoholterméket előállítani. Január elsejétől számos ponton változott az áfa szabályozása, így a sertés áfakulcsa 27-ről 5 százalékra csökkent. Több ponton változott az illetéktörvény: mentesül az illetékteher alól a házastársak közötti ajándékozás és vagyonátruházás.

A bankkártyával, hitelkártyával fizetett éttermi nyugta alapján elszámolt költség ezután elismert költségnek minősülhet. Apropó, bankkártyák: februártól havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételre jogosult a hazai bankszámla-tulajdonosok legnagyobb része. Ezt azonban igényelniük kell: első alkalommal január huszadikáig van lehetőség nyilatkozatot tenni, illetve ezt követően, minden hónap huszadikáig lehet nyilatkozatot adni a banknál, mely alapján a következő naptári hónapban már jogosult lesz az ügyfél a díjmentes készpénzfelvételre.

Idéntől több mint ötezer nevelőszülő kerül foglalkoztatási jogviszonyba. A jelenleg gyermekotthonban élő, mintegy 2 ezer 430 tizenkét év alatti fiatal átkerülése nevelőszülőkhöz fokozatosan, három év alatt történik meg. Fontos változás a nevelőszülői díjazás módosításán kívül, hogy a nevelőszülői munka ezentúl nyugellátásra jogosít. A Magyary-program keretében január elsejétől egyszerűsödött az örökbefogadás előtti eljárás, és egyszerűbbé vált az örökbefogadás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!