Közélet

2014.01.22. 17:16

Akciók és álakciók szezonja

Nem kell messzire menni, ha január elején akciós termékeket akarunk venni. Szinte minden nagyáruházban javában tart a kedvezményes kiárusítás.

HEOL

Szaloncukor 1299 forint helyett 569, karácsonyfadísz 299 helyett 99. De van szilveszteri lampion és biciklilánc is, illetve műanyag tárolóedények, kapuskesztyű, Barbie baba, terítő, dugó, pohár. Egy másik részlegen, másik üzletben a ruhákat akciózzák le 30 vagy akár 70 százalékkal. A játékok között is találni új árcímkével ellátott termékeket: mindegyik sokkal olcsóbb, mint korábban volt.

Hogy miért? Az év eleji nagyobb árengedményeknek általában két oka van. Egyrészt karácsony után tekintélyes mennyiségű áru marad a kereskedőknél. Az ünnepek előtt mindenből jóval többet szereznek be, mint amennyi valójában elfogy, és hogy ez ne maradjon a nyakukon, be kell csalogatniuk a vevőket az üzletekbe. Ezek a kiárusítások azért nem a szezon legvégén vannak, mert akkor senki nem vásárolna; márciusban például ritkán veszünk téli kabátot és hótaposó csizmát. A másik ok, hogy a kiskereskedelemben hagyományosan a január–februári időszakban a legalacsonyabb a forgalom: átlagosan 30 százalékos a visszaesés. A fogyasztók ugyanis a karácsonyi rohamban kiköltekeznek, és nem marad pénzük vásárolgatni. Ezt próbálják a kereskedők enyhíteni az árleszállítással. [caption id="" align="alignleft" width="360"] FOTÓ:AS
[/caption]

A fogyasztóvédelem azonban arra figyelmeztet, hogy a kirakatokban látható, leárazásokat hirdető feliratok becsapósak is lehetnek. Egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy akció minden árura vonatkozik! Az a fontos, mi áll az árcédulán. A kasszánál ez alapján fizetünk majd, így amennyiben nem az akciós ár van feltüntetve a terméken, könnyen pórul járhatunk fizetéskor. Ha észrevesszük, még elállhatunk a vásárlástól, később már nehezebb bizonyítani az igazunkat.

A teljes cikk a keddi Heves Megyei Hírlapban jelent meg! A heves megyei napilapra ITT fizethet elő!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!