Közélet

2014.02.05. 10:47

A lányokra is figyel a kormány

Várhatóan idén ősszel, a következő tanévben kezdik el oltani a 12-13 éves lányokat a méhnyakrák kialakulásában jelentős szerepet játszó humán papillomavírus (HPV) elleni vakcinával.

Barta Katalin


A kormány az idei évtől több mint egymilliárd forintot különített el a 12-13 évesek HPV oltására. Az első évben 46-47 ezer lány juthat hozzá a készítményhez az iskolákban.

A nők körében megoszlanak a vélemények az oltás hasznosságáról. Az általunk megkérdezett, két kislányt nevelő egri anyuka például enyhén szólva fenntartásokkal kezeli az ilyen és ehhez hasonló kampányoltásokat. Elmondta, ő nem járul hozzá lányai beoltatásához, mert tart a szövődményektől. Beszéltünk olyan szülővel is, aki nem kis anyagi áldozatot vállalt azért, hogy beadassa a költséges oltást.

Bizonyos, hogy Magyarországon a méhnyakrák következtében évente közel 500 lányt, asszonyt veszítünk el. A betegség előfordulása hazánkban 7 százalékkal magasabb az európai uniós átlagnál, a méhnyakrák okozta halálozás pedig 45 százalékkal. Ez azért szomorú tény, mert a betegség kialakulása egy szűrővizsgálattal megelőzhető. E statisztikai adatok indokolták, hogy az egészségpolitika tavaly bevonta a védőnőket is a lakosság szűrésébe, idén pedig az általános iskolás lányokra is kiterjesztik a védelmet.

Egy országos napilap információi szerint idén ősztől az oltás kötelezően felajánlandó a hatodikosoknak. Ez azt jelenti, hogy a szülőknek hozzá kell járulniuk, hogy az iskolaorvosok beadják nekik az oltássorozatot. A méhnyakrák és a nemi szervi szemölcsök ellen is védő vakcinából kettőre van szükség a védelem kialakulásához. A kormányzati tervek szerint az elsőt ősszel, a másodikat még a tanév befejezése előtt megkaphatják az érintett gyerekek.

Ám, hogy a kiskamaszok pontosan mikor és hogyan juthatnak hozzá, arról a védőnők és az iskolaorvosok a tanév megkezdése után az ellenőrzőbe behelyezett pótlapon tájékoztatják majd a szülőket, s egyben kérik a hozzájárulásukat is az oltási sorozathoz.

A szakemberek szerint a HPV-vakcina sorozattal a méhnyakrákok 75-80 százaléka előzhető meg. A betegség kockázata az oltás mellett is még 25-20 százalék marad, ezért a vakcina beadásán túl sem szabad elhanyagolni a szűrővizsgálatokat. A vírus a rossz szociális helyzetben és rossz higiénés feltételek között élőket veszélyezteti a leginkább. A leghatékonyabb védelemre azok számíthatnak, akik az első szexuális érintkezés előtt megkapták az oltássorozatot.

Járványügyi szakember lapunknak azt mondta: az oltásnak köszönhetően a vírus okozta daganatos megbetegedési és halálozási mutatók már néhány év alatt jelentősen javulhatnak. A vírus valamely fajtájával csaknem minden nő találkozik élete folyamán, de a legtöbb HPV-fertőzött nőben nem alakul ki méhnyakrák. Az esetek 80 százalékában a fertőzés átmeneti. A tartósan fennálló fertőzés azonban hosszú évek alatt rosszindulatú elváltozást okozhat a méhnyak sejtjeiben. Ez szűréssel korán, még a rák kialakulása előtt felismerhető, s ilyenkor jól gyógyítható. Az oltás önmagában nem helyettesíti a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatokat, hanem azokat kiegészítve nagyobb biztonságot nyújt a méhnyakrák kialakulása ellen.

Megyénk számos településén az önkormányzatok már az elmúlt években is tettek lépéseket a megelőzésért. Egerben tavaly úgy döntöttek a megyeszékhely képviselői, hogy a HPV elleni vakcina kétharmadát fizeti a város. Dr. Palotai Zsuzsanna, az önkormányzat egészségügyi és szociális irodájának vezetője elmondta, tavaly négymillió forintot különítettek el a fenti célra. Mivel az ellenszer drága, a társadalombiztosítás pedig nem támogatja, a szükséges három oltásból kettő költségét vállalta át a város, az elsőt a szülők fizették. Egerben tavaly minden 13 esztendős lánygyermek élhetett a lehetőséggel.

Gyöngyösön is úgy határoztak tavaly, hogy díjmentesen oltják be humán papilloma vírus (HPV) ellen a városban élő 13 éves lányokat. Az immár négy éve tartó védőoltási program keretében az elmúlt évben 114 négy komponensű HPV oltóanyag beszerzését vállalta a helyhatóság, s erre 6 millió forintot fordított. Itt a tervek között szerepel, hogy a 2015-ig terjedő oltóprogram folytatásaként a 13 éves gyöngyösi fiúk is megkaphatják a HPV elleni oltást. A vírus ugyanis nem kizárólag a nőkre jelent veszélyt, hiszen a HPV a méhnyakrákon túl felelős lehet a végbél-, a szájüregi és a hímvessződaganatért is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!