Gazdaság

2014.02.27. 18:08

Valóban rosszabbul jártak a frankhitelesek, mint a forintban adósok?

Sok régi devizahitel még mindig kedvezőbb lehet a forintosnál Több tízezer családot érint a devizahitelesek problémája, így Heves megyében is nagyon sokakat.

HEOL

De valóban rosszabbul jártak a forinthitelesekhez képest? Babos Attila Döbbenetes számokat és történeteket hallani a devizahiteles törlesztőrészletek megdrágulásáról. Arra voltunk hát kíváncsiak, mennyivel jártak rosszabbul ők a forinthitelesekhez képest. Merthogy akikkel beszéltünk, és forinthitelt vettek fel akkor, amikor a fél ország svájci frankban adósodott el, azt mondták, ha tehették volna, ők is frankhitelt választanak, és vannak köztük, akik még mindig rosszabbul jártak, mint a devizások.

A hitelszerződésekkel kapcsolatos erkölcsi vagy jogi aggályokat most nem vizsgáljuk. Csupán azt kértük egy takarékszövetkezettől és egy nagyobb banktól, hogy konkrét példákon keresztül mutassák be, azonos időszakban, futamidőre és összegben felvett forinthitel és frankhitel (150– 160 forint körüli árfolyamon) után eddig mennyit törlesztettek az adósok, s mennyi tartozásuk maradt fent. Kiderült, a forinthitelesek mostanság érték utol a devizahiteleseket, s kerültek előnyösebb vagy azokkal azonos pozícióba. Az alacsonyabb részletek egyeseknél új álmot hoztak

Több vezet ő pozícióban lévő, bankszférában dolgozó szakember is azt mondta, hogy nem egy, nem két esetben történt az, hogy a végül devizahitelt felvevő ügyfelek a korábban elhatározotthoz képest magasabb kölcsönt igényeltek. Ez főként akkoriban volt jellemző, amikor a devizahitelezési bumm bekövetkezett, akkor ugyanis a legtöbb ügyfél a forinthitelek által nyújtott feltételeket ismerte, nagyjából azzal kalkulált otthon. Majd amikor a kölcsönigénylésről konkrétan érdeklődtek, s megtudták, hogy a forinthitelhez képest a svájcifrank- alapú hitel után jóval kevesebb törlesztőt kell fizetni, sokan úgy döntöttek, még merészebb álmokat valósítanak meg, mondván, ki tudják fizetni a részletet.

Azt a banki vezetők sem tagadták, hogy a pénzintézetekben azzal kecsegtették az embereket, hogy hosszú évekre visszamenően stabil a svájci frank árfolyama, így ha változik is az árfolyam felfelé, reálisan az legfeljebb 10-15 százalék lehet. Mindemellett olya n devizahiteles károsulttal is beszéltünk, aki állította, hogy épp annyit vettek fel, amennyi szükséges volt, s ők ennél is nagyobb drágulást kalkuláltak be, 20-25 százalékot, gondolva a legrosszabbra, de azzal nem számolhattak, hogy majd’ duplájára emelkedik a törlesztőjük.

A kamatvágás most kedvez a forintkölcsönösöknek

Az elmúlt héten újabb kamatvágást hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, amellyel a magyar nemzeti fizetőeszköz jegybanki alapkamata újabb rekordot ért el, immár csupán 2,7 százalékos az irányadó kamat. Mindez a már felvett forinthitelek alakulására is hatással van, de banktól és hiteltípustól, valamint konkrét szerződési feltételektől függ, hogy miként érvényesítik az alacsony kamatot, magyarázták el lapunknak pénzügyi szakemberek. Nem mindegy, hogy amikor felvettük a forintkölcsönt, mennyi volt az irányadó kamat, a szerződésünkben mekkora kamatperiódust kötöttek ki, illetve hogy egyáltalán a jegybanki alapkamat viszonyítási pont-e az adott forinthitelnél (a legtöbbnél az), és milyen mértékben. Mindenesetre a korábban forintkölcsönt igénylő ügyfelek arra számíthatnak, hogy csökken a törlesztőrészletük, avagy – ha azonos összegű részleteket fizetnek – idővel csökken a hátralévő tartozásuk összege.

A szakemberek azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy akik most új forinthitelt szeretnének felvenni, alacsony kamat mellett kaphatnak, de nekik érdemes az alapkamat esetleges emelkedésével is, vagyis a törlesztők esetleges drágulásával kalkulálniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!