Közélet

2014.03.08. 10:30

Virág, csoki jár a nőnek

Száz esztendeje ünnepeljük hazánkban a nőnapot. Napjainkban is igen elterjedt, bár már nem túl elismert ünnep a nőnap.

Szomszéd Eszter

_LUS0021.JPG

Fotó: Kallus György

Március 8-án a férfiak virágokkal és ajándékokkal köszöntik nő hozzátartozóikat és ismerőseiket. De vajon mi is az ünnep eredete, s valódi lényege?

Tényleg elfeledett ünnep lett a nőnap? Nem gondolnám. Fiatal vagyok, de nem volt még olyan év, hogy ne kaptam volna valamilyen ajándékot vagy virágot valakitől. Igaz, abba ritkán gondolunk bele, hogy mi is ennek az ünnepnek az eredete...


New York-ban kezdődött minden, 1857. március 8-án 40 ezer textilipari munkásnő sztrájkolt a béremelésért, a rövidebb munkaidőért. Erre emlékezve 1910-ben Koppenhágában Clara Zetkin javaslatára ezt a napot jelölték nemzetközi nőnapnak. Magyarország 1914-ben vette át ezt az ünnepet. Ilyenkor a virág- és ajándékboltok viszonylag nagy bevételre tesznek szert, hiszen sok férfi sportot űz abból, hogy mindenféle drága ajándékot megvesz ezen az egy napon, így törlesztve mindennapi figyelmetlenségeiért, udvariatlanságaiért.

De nemcsak így lehet ünnepelni. Az egri IFI-Pontban például idén másodszor „Masnis Napot” rendeznek.
– Mivel szombatra esik a nőnap, ezért 10-én, hétfőn várjuk a lányokat egy jó kis csajos délutánra – mondta a Hírlapnak Tóth-Vági Eszter irodavezető. – Először beszélgetéssel kezdünk, amikor kitárgyalunk minden minket foglalkoztató kérdést, problémát. A fiúk teljes kizárásával. A „Kalapba gondok” nagy sikernek örvend, általában több órás trécselés lesz belőle, ami terápiás hatással van mindenki lelkére. Talán nekünk lányoknak nem is kell ennél több.

A megyeszékhely piacát ellepték az árusok, akik szebbnél szebb virágokkal készülnek a közelgő ünnepre. Minczér Balázsné tíz éve nyitotta virágüzletét. Úgy véli, az igazi nagy dömpingre ma és holnap kell készülnie, eddig csak előrendelések voltak cégektől, akik a női beosztottjaikat szeretnék meglepni.

– A szálas virág már nem fogy annyira, mint korábban, inkább a cserepes növények váltak közkedveltekké. Évek óta azt látom, hogy a férfiak ezt az ünnepet nem nyűgként élik meg, hanem szívesen vásárolnak virágot az ismerős hölgyeknek – osztotta meg tapasztalatait lapunkkal az egri virágárus.

Tavaly civil kezdeményezésként az Accord World Music munkatársai indították útjára a Mindenütt Nő rendezvénysorozatot, amely női alkotókat, sorsokat bemutató alkotásokat állít középpontba. A szervezők szerint ugyanis a nők ma nem kapják meg azt a figyelmet és tiszteletet a társadalomtól, amelyet megérdemelnének, ezért új tartalommal töltenék meg ezt az ünnepet. A kezdeményezés 2013-ban igen nagy sikert aratott, a hazai kulturális élet legjelentősebb intézményei csatlakoztak hozzá: 12 városban, 65 helyszínen több mint száztíz programot láthatott közel tízezer néző. Idén az Egri Kulturális és Művészeti Központ is bekapcsolódott a sorozatba: péntek délután „Táncolni szabad?” címmel a Franciaországban élő balettmesterrel, Nádasdy Borbálával, s a Csillagszemű Táncegyüttes művészeti vezetőjével, Tímár Böskével beszélgetett Somody Ildikó televíziós újságíró a Bartakovics Béla Közösségi Házban.

Szinte minden településen megrendezett nőnapi ünnepségeknek köszönhetően mi, nők kerülhetünk az érdeklődés középpontjába.

A hölgyek szerepe megyénk közéletében

A Heves megyei politikusok között – a régi hazai hagyományoknak megfelelően – még mindig jóval több a férfi, mint a nő. Eger, Gyöngyös, Hatvan, Heves, Füzesabony, Lőrinci, Pétervására, Recsk önkormányzata élén is kivétel nélkül férfiak állnak. Természetesen ellenpéldákat is találhatunk, hiszen női polgármestere van Abasárnak, Boldognak, Balatonnak, Rózsaszentmártonnak, Nagyfügednek, Abasárnak, Halmajugrának, Gyöngyösoroszinak, Vécsnek, Egercsehinek, Bekölcének, Mónosbélnek, Egerfarmosnak, Mezőtárkánynak, Tarnaszentmiklósnak, Kiskörének, Erdőteleknek, Szajlának, Bükkszéknek, Petőfibányának, Terpesnek és még Erdőkövesdnek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!