Közélet

2014.03.25. 07:35

Ismét szökőkút csobog a Kossuth téren

A város barokk főtere pár hónap alatt teljesen kicserélődőtt, megújult. A helyiek már birtokba vették.

HEOL

Hatvanban nappal szökőkút, sötétben fényjáték, új padok, komplett$ játszótér, középkori városmakett, méretarányos, a Kárpát-medencét ábrázoló dombormű és a restaurált Szentháromság-szobor is helyet kapott a felújított Kossuth tér szombaton átadott déli részén. Emellett modern formát nyert az egykori, sztálin-barokk stílusú buszállomás, amelyben május elsejétől közösségi tér várja a látogatókat cukrászdával, s megszépült a Hatvany Lajos Múzeum épülete, valamint a belvárosi templom belseje is.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy rendbe tették a Városháza előtti területet is, április 29-én pedig a kastélyban megnyílik az országos vadászati múzeum, elmondható, hogy a település barokk főtere pár hónap alatt teljesen kicserélődött: csupán a parókia felújítása van hátra – a hírek szerint már nem sokáig.

– Családias közeget szerettünk volna kialakítani, ahol jól érzi magát gyermek és felnőtt egyaránt – mondta a szalag átvágásakor Szabó Zsolt polgármester. – A szökőkútban ivóvíz folyik, így akár lubickolhatnak is a hűsölésre vágyók, a játszótér kavicságyát pedig – megfogadva a szülők tanácsát – hamarosan kevésbé balesetveszélyesre cseréljük.

–  Szeretnénk, ha mindenki örömmel nyugtázná, hogy miénk ez a város, ahol jól érezzük magunkat – jelentette ki Szabó Zsolt, miután Horváth Richárd alpolgármesterrel átadta a helyieknek a közterületet. A városközpont a „Hatvan barokk belvárosa (Kossuth tér) turisztikai attrakcióinak és szolgáltatásainak fejlesztése” elnevezésű projekt keretében újult meg. A kivitelezésnél fontos szempont volt, hogy a növényállományt megfelelően hasznosítva, a kornak megfelelő zöldterületet hozzanak létre.

A volt szovjet emlékművet a temetőbe telepítették át, helyén pedig – igazodva a világháborút megelőző időszak településképéhez – szökőkút épült, amelynek lefedésével alkalmi jellegű szabadtéri színpad felállítására is lehetőség nyílik. A beruházás teljes költsége megközelíti az 500 millió forintot, amelyet száz százalékban az Európai Unió és a Magyar Állam biztosított az Új Széchenyi Terv keretében. Emellett az önkormányzat önerőből újította fel a Szentháromság-szobrot, valamint a régi autóbusz-pályaudvar épületét. Utóbbiban galéria-kávézó nyílik a Hatvany Lajos Közérdekű Muzeális Gyűjtemény időszakos kiállításaival, de teret kívánnak adni a fiatal képzőművészeknek is. [caption id="" align="alignleft" width="360"] Akár lubickolni is lehet a főtér szökőkútjában. Fotó: Albert Péter
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!