Közélet

2014.04.16. 16:30

Idén több vadat lőnek ki, de a farkasokra figyelni kell

Növelték a nagyvad lelövési számokat, főleg a nőivarú egyedeket kell ritkítani.

T. B.

Idén több nagyvadat kell terítékre hozniuk a vadásztársaságoknak, mint tavaly. Bocsi Csaba, a Heves Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője elmondta: növelték a nagyvad lelövési számokat, főleg a nőivarú egyedeket kell ritkítani. A Bükkben, Szilvásvárad környékén figyelemmel kell lenni a fokozottan védett farkasokra.

A fokozott állománycsökkentés a muflonokra, szarvasokra, őzekre érvényes. A vaddisznók korábban elszaporodtak, de a tavaly kora tavaszi csapadékos, hideg idő, a táplálék hiánya miatt a szaporulat jelentős része elpusztult. Az idei jelentések a malacok szempontjából kedvező képet mutatnak.

– Fellebbezés nem volt az éves vadgazdálkodási tervek ellen. Tavaly a megemelt számokat a vaddisznó kivételével teljesítették a vadgazdálkodók, a lelövési darabszám csökkentését hat társaság kérelmezte, közülük öten kellően indokolták az elmaradást, de egy esetben nem volt oka a tervmódosításnak – fejtette ki Bocsi Csaba.

A gyérítéssel nemcsak a mező- és erdőgazdálkodóknak kedveznek, de a vadütközéseket is csökkenteni szeretnék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!