Közélet

2014.04.16. 18:16

Nem elégedett Egercsehi önkormányzatával a számvevőszék

Az Állami Számvevőszék tavaly megújította az önkormányzatok belső kontrollrendszerének ellenőrzésére vonatkozó programját. Így ellenőrizték Egercsehit is.

HEOL

Az ellenőrzés az önkormányzat belső kontrollrendszere kialakítására, az egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés működésére fókuszált. Az ÁSZ figyelembe vette a kormányhivatal észrevételeit is. Az ÁSZ a 2012-es évet tekintve vizsgálta, a belső kontrollrendszert, a teljesítésigazolást és érvényesítést, valamint a belső ellenőrzést. Ezekkel lehet garantálni a közpénzek szabályos felhasználását.

Az ÁSZ szerint Egercsehiben, akárcsak a másik két ellenőrzött településen, Fertőszéplakon és Mezőszilason sem felelt meg a belső kontroll a jogszabályoknak. Ez pedig kockázatot jelentett szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes munka szempontjából. Gyenge volt a teljesítésigazolás és érvényesítés belső kontrollja is.

Egercsehi önkormányzatánál a belső ellenőrzés működése a jogszabályi előírásoknak nem felelt meg, mert többek között az önkormányzat nem rendelkezett a jogszabályi előírásoknak megfelelő belső ellenőrzési kézikönyvvel. A 2013. évi ellenőrzési terv nem felelt meg a jogszabály tartalmi követelményeinek. Az ellenőrzési terv módosítása nélkül hagytak el ellenőrzést és a végrehajtott ellenőrzésről jelentés nem készült.

Az ÁSZ kifogásolta, hogy a képviselő-testületből három tag, s egy külsős bizottsági tag nem tett vagyonnyilatkozatot. Ebben a polgármesternek kell intézkednie. A jegyzőnek aktualizálnia kell számos okiratot, SZMSZ-t, számviteli- és számlarendet, munkaköri leírást. Kockázatkezelési rendszert kell kialakítania, erősítenie kell a kontrollt, monitoringot és belső ellenőrzést, javítania az információs, kommunikációs rendszert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!