Közélet

2014.04.17. 08:02

Ezekre mindenképp figyeljünk oda vásárlásnál, ha jót akarunk

Számos családban e napokban tervezik a húsvéti bevásárlást. Az ilyenkor elengedhetetlen sonka, tojás, édesség beszerzésekor alaposabban nézzük meg a címkéket.

Barta Katalin

Megtelt a kaposvri nagypiac parkolhza szombaton; risi rdeklds ksrte a harmadik hsvti fesztivlt a csarnokban s szabadtri rusthelyeken. A fesztivl sztrja az az ris fstltsonka volt, amelynek elksztshez egy 440 kils disznt vgtak le. A sonka nyersen 44, fstlve, formzva 38 kil volt.

Fotó: Lang Rbert

Javában roskadoznak az üzletek polcai a húsvéti ünnepkör elmaradhatatlan kellékeitől. Mi is útra keltünk, hogy megszemléljük az idei kínálatot és árakat. A jó hír, hogy idén segítséget is kaptunk a nagy bevásárláshoz a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól (NFH).    

Rögtönzött szemlénk során a nagyobb bevásárló-centrumokban több helyen is találtunk olyan sonkát, amelynek kilóját 990 forintért kínálják, ám a rendes parasztsonkát, lapockát, füstölt tarját nem adják ilyen olcsón. A legalább 8–9 hétig érlelt  hús általában hat hétig áll a sóban, ezután újabb három hétig füstölik, érlelik. Ennek az árát azonban meg is kérik a hentesnél, hiszen kilója 1800-2000 forintról indul.

Az NFH útbaigazítása szerint a Magyar Élelmiszerkönyv a sonka termékcsoportot egyébként három alcsoportra osztja, amelyek közül az elsőbe és a másodikba – a nyers, illetve a hőkezelt sonkák közé – tartozik a húsvétkor fogyasztott sonkák többsége. Kiválasztásnál a fogyasztó számára a legfőbb támpontot az árucímke jelenti, amely nemcsak a termék tulajdonságairól, hanem a felhasználás módjáról is eligazítást kell, hogy adjon.

Ha a címke hiányzik, érdemes inkább lemondani vásárlásról. A sonkák címkéjének utalnia kell az állatra (kivéve a sertést), és utalnia kell a testtájra (például comb vagy lapocka) is. Ezen kívül a vásárlókat a választásban segítő címkének tartalmaznia kell az előkészítés módját (darabolt vagy kötözött), fel kell tüntetni a hőkezelés módját (nyers vagy főtt), a pácolás és a füstölés módját, valamint nyers sonkák esetén azt, hogy a termék nyersen vagy főzve, illetve sütve fogyasztható.

A tojásárak a tavalyihoz hasonlóak. A kisebb tojások darabjáért 30-35 forintot kérnek, ám a szép nagy tyúktojásokat – amelyek díszítésre, festésre is alkalmasak – 40 forintért kínálják a piacokon. 2012-ben lépett hatályba az a rendelet, mely szerint a tojások darabára mellett fel kell tüntetni a tojás kilónkénti árát is. Az árak összehasonlítása szempontjából erre is érdemes figyelni. Érdemes olyan kereskedőnél vásárolnunk, akiben megbízunk, ismerjük a termékeit és elégedettek vagyunk vele. Fontos minden terméknél, így a húsvétra szánt termékeknél is odafigyelni a fogyaszthatósági időre, hiszen a megvásárolt mennyiséget általában több alkalommal szeretnénk felhasználni, fogyasztani.

Az édességfronton idén is gazdag a választék, ám a vásárlás előtti körültekintés itt is tanácsos. Csokitojást találtunk már hatvan forintért is, ez azonban igazi csokoládét alig tartalmaz. A kakaós tejmassza legfeljebb dekorációnak vagy tortabevonónak jó. A címkét ezeknél a termékeknél is érdemes alaposan megnézni. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság csokoládé-kérdésben a következőket tanácsolja a fogyasztóknak.

Csokoládé (étcsokoládé) esetén legalább 35 százalék összes kakaó szárazanyagot kell tartalmaznia, ebből legalább 18 százalék a kakaóvaj és legalább 14 százalék a zsírmentes kakaó szárazanyag. Tejcsokoládé esetén legalább 25 százalék összes kakaó szárazanyagot kell tartalmaznia a csokoládénak.

Érdemes a hagyományokat követni

A tapasztalt háziasszonyok tudják, hogy minden füstölt sonkafélét érdemes kicsomagolás után alaposan, folyó vízben megmosni. A kedvezőbb ízhatás érdekében főzés előtt célszerű fél-egy órára langyos vízben áztatni. Az esetlegesen kiázott ízeket a főzőlébe tett fűszerekkel egyedivé varázsolhatjuk. Érdemes a hagyományokat követni. Bizonyos tájegységeken a mai napig a sonkalében főzik meg a kolbászt is, de a tojást mindenképpen, amit aztán abban hagynak kihűlni, így veszi át azt a jellegzetes füstölt „húsvéti” ízt. A maradék főtt sonka sokféleképpen felhasználható. Lefagyasztani e füstölt termékeket tilos.

Vásárláskor vegyük elő a szemüveget!

A sonkákat célszerű becsomagolt állapotban vásárolni, hiszen a csomagoláson kötelező feltüntetni az összetételt, a gyártási időt. Szakértők szerint érdemes figyelni a címkén szereplő feliratokat: ha a vásárló azt a szót látja, hogy hagyományos (érlelt, füstölt), akkor biztos lehet benne, hogy a kiváló minőség mellett ízük, állományuk is megfelel az ízlésének. A hagyományos főtt sonkánál az összetevők (a húson kívül) konyhasó és nátrium-nitrit lehet, míg a gyorspácolt terméknél akár tucatnyi összetevővel, adalékanyaggal is találkozhatunk. Egy hagyományos sonka akár 6 hónapig is eláll, a gyorspácoltak néhány hétig.
cita: Az édességfronton idén is gazdag a választék.
kepszöveg: Húsvét közeledtével jó hír a háziasszonyoknak, hogy megyénk piacain a tavalyi árakhoz képest, idén jóval olcsóbban kapható a friss házi tojás. FOTÓ: AS
HEOL-kérdés: Mennyit költ az idei húsvétkor élelmiszerre?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!