2014.04.17. 08:23
Mit ünneplünk húsvétkor?
A húsvét a tavasz, a termékenység pogány dicsőítése, Krisztus megfeszítésének és feltámadásának ünnepe. Ekkor ér véget a 40 napos böjt, és kezdődik a húsvéti lakmározás.
<hiretes>
Mivel környékünkön minden faluban ütöttek olajat, az olajsajtolás után visszamaradt olajpogácsát, a „szak”-ot felhasználták emberi táplálkozásra is. Szakból készült a terület jellegzetes, kedvelt böjti eledele, a zsufa vagy zsupa-leves. A megtört szakra forró vizet öntöttek, majd leszűrve többféleképpen készítették el. Tejjel, tojással habarták be, és leggyakrabban kenyeret „szegdeltek” bele.
A legegyszerűbb böjti étel az olajos kenyér, a „hajában” sült krumpli, a savanyú káposzta volt. A laska búza- vagy rozslisztből gyúrt tészta, amelyet a tűzhely tetején megsütve, majd összetördelve forró vízzel leöntöttek. Kiszedve megöntözték olajjal, vajaljával, és mákkal vagy mézes mákkal ízesítve fogyasztották.