Kék hírek, bulvár

2014.04.17. 11:20

Vihar: fakidőlések, hózápor és figyelmeztetés

Az erős szél miatt főként fakidőléshez riasztották Heves megye tűzoltóit szerdán és csütörtökön. A katasztrófavédelem a fokozott lehűlés hatására intenzívebben használt fűtés veszélyeire is figyelmeztet.

HEOL

Trees fallen across road during tropical cyclone Oswald

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Mint azt már megírtuk: a térségünket érintő hidegfront miatt kedden hózáporok alakultak ki a Mátrában és a Bükkben.

A viharossá fokozódó szél miatt szerdán este Sarud és Tiszanána között az úttestre dőlt egy fa, s forgalmi akadályt képzett. A helyszínre a tiszanánai tűzoltók vonultak, s a fát kézi szerzámokkal eltávolították - tájékoztatta a heol.hu-t Antal Erika, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Hozzátette: már csütörtökön is több alkalommal vonultak a lánglovagok fakidőléshez. Heves és Boconád között kettétört egy fa és veszélyeztette a forgalmat, ezért a füzesabonyi tűzoltók teljes útzár mellett kézi szerszámokkal eltávolították.

Egerfarmosra a mezőkövesdi tűzoltók vonultak. A településen egy 10 méter magas fa dőlt a sínekre. Kézi erővel eltávolították.

A katasztrófavédelem továbbá felhívja a lakosság figyelmét a hirtelen megváltozott időjárás miatti, fokozott lehűlés hatására intenzívebben használt fűtés veszélyeire.

Az erős szél miatt égéstermék visszaáramlás jöhet létre a lakások belső terében, ezért kérik, fokozottan figyeljenek oda minden jelre, amely szén-monoxid jelenlétére utalhat. Lakásaikat folyamatosan szellőztessék, amennyiben pedig van szén-monoxid érzékelő berendezés, úgy azt tartsák bekapcsolva. Ha a szén-monoxid érzékelő riasztó jelzést ad, akkor szellőztessék át a házat, zárják el a gázt és menjenek a szabadba.

A mérgezés kezdeti tüneteit gyakran nem értelmezik helyesen, ezért a szén-monoxid-mérgezés olyankor is okozhat halálesetet, amikor a súlyos mérgezést hosszan tartó, jól észrevehető tünetek előzik meg. Az ájulást még nem okozó mérgezés tünetei összekeverhetők többek közt a migrén vagy az influenza bizonyos tüneteivel (fejfájás, szédülés, fáradtság, álmosság, hányinger, tudatzavar). A mérgezést elszenvedő tudatánál van, a mérgezés gyanúját gyakran felfogja, és azt is, hogy meghal, ha nem tesz valamit, egy bizonyos mérgezési fokon túl azonban már nem képes cselekedni.

A mérgezésnek három fázisa van, amelyek az alábbiak:

· Első szakasz: A mérgezést szenvedett nyugtalan, zavart vagy kábult, a feje is fájhat, szédülhet, hányhat. A bőre időnként cseresznyepiros lesz.

· Második szakasz: Izomgörcsök a végtagokon, majd az egész testen, eszméletlenség. Az eszméletlenné vált beteg is hányhat, ami fulladást okozhat.

· Harmadik szakasz: Izomellazulás, légzésbénulás, halál.

A fenti jelek észlelésekor azonnal szellőztessék ki a lakást és hívják a katasztrófavédelem műveletirányítási ügyeletét a 105-ös segélyhívó számon!

Az Időkép tájékoztatása szerint pénteken a napsütést gomolyfelhők zavarhatják, főként a Dunától keletre és esetleg délen alakulhat ki zápor, egy-egy gyenge zivatar. Jelentősen erősödik a nappali felmelegedés, délutánra 16 és 22°C közé melegszik a levegő.

Szombaton többfelé számítani kell záporok, esetleg zivatarok kialakulására. Északon, északkeleten megerősödhet az északkeleti szél. Az enyhe hajnalt követően 16 és 21°C közé melegedhet a levegő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!