Kék hírek, bulvár

2014.04.17. 13:40

Akadálypálya gázálarcban, tűzoltás, homokzsák pakolás

Kiderült, kik képviselik megyénket az országos katasztrófavédelmi ifjúsági versenyen.

HEOL

Fotó: Heves Megyei Hírlap

Hat általános és hat középiskolás csapat részvételével zajlott a katasztrófavédelmi ifjúsági verseny megyei döntője, amelyet a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tartott az egri tűzoltóságon.

A megnyitón Plachi Péter mk. tű. alezredes, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes vezetője köszöntötte a versenyezni vágyó ifjúságot és kívánt nekik élményekben és izgalmakban gazdag küzdelmet. Ezután megkezdődött az általános iskolások és a középiskolások csatája, melynek tétje az országos ifjúsági versenyen való részvétel kivívása volt.

A verseny feladatai három nagy témakörhöz kapcsolódtak: tűzvédelmi- és tűzoltási, iparbiztonsági, valamint polgári védelmi ismeretek. A kiválasztott versenyfeladatok felkészítik a diákokat a veszélyhelyzetekben való teendőkre, így könnyedén tudnak segítséget nyújtani bajbajutott embertársaikon.

A megmérettetésen tizenkét foglalkozási helyen kellett eredményesen teljesíteni a tanulóknak.

Elsőként egy katasztrófavédelmi tesztet töltöttek ki, volt elsősegély-nyújtási gyakorlat, össze kellett állítani egy túlélő csomagot, valamint különféle speciális tűzoltó eszközöket kellett felismerni. Az összecsapáson viszont nem csak a gyerekek elméleti tudására voltak kíváncsiak, hanem arra is, hogy milyen a fizikai állóképességük.

A versenyszámok közül az egyiken speciális mentési gyakorlatot kellett végrehajtani az iskolásoknak, amelyben a Mátra Mentőcsoport szakembere segített. Ezen túl gázálarcban egy akadálypályán is végig kellett menni, és különféle tárgyakat begyűjteni, továbbá egy kisebb tűzoltási feladatot is végezni kellett az ifjoncoknak. Az egyik állomáson egy veszélyes anyag azonosítására szolgáló szimbólumot kellett összeállítani egy óriás kocka puzzle-on, valamint itt egy feltételezett veszélyes árut szállító jármű baleseténél a látottakat és tapasztaltakat szakszerűen be kellett jelenteni a tűzoltóságra.

A versenyt követően a helyezések az alábbiak szerint alakultak:

Általános Iskolák:

1. Országh Kristóf Általános Iskola, Sirok
2. EKF gyakorlóiskola, Eger
3. Aba Sámuel Általános Iskola, Abasár

Középiskolák:

1. Egri Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola
2. Abasár ÖTE I. számú csapata
3. Bajza József Gimnázium és Szakközépiskola, Hatvan

A két első helyezett jutott tovább az április 26-án, Budapesten tartandó felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny országos döntőjére, ahol az ország legjobb csapataival mérkőzhetnek majd meg.

Az eredményhirdetésen részt vett Csontos Ambrus tű. mk. dandártábornok, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője és Nagy Sándor ny. pv. ezredes, a Heves Megyei Polgári Védelmi Szövetség elnöke. A megyei igazgatótól vették át a csapatok a megnyert értékes ajándékokat és az első helyezetteknek járó kupát. A tábornok záró beszédében megköszönte a résztvevő diákoknak a helytállást, a felkészítő tanároknak pedig az áldozatos munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!