Kék hírek, bulvár

2014.04.17. 15:31

Veszélyes anyag, tűz, életmentés a hűtőházban

Megyei ellenőrző gyakorlatot tartott a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a településen.

HEOL

Veszélyes anyag semlegesítése, gépházban keletkezett tűz oltása, életmentés voltak a megoldandó feladatok között azon a megyei ellenőrző gyakorlaton, amelyet kedden tartottak Nagyrédén.

A gyakorlat fő célja az volt, hogy a tűzoltók veszélyes anyag jelenlétében gyakorolhassák a tűzoltást és a műszaki mentést.

A feltételezés szerint a nagyrédei hűtőházban a szezon előtti javítási munkálatokat végezték, így a hűtőház hűtési technológiai folyamatában részt vevő ammónia éves utántöltése történt.

A karbantartás ideje alatt az alsó gépház és az alsó hűtőház között szabálytalanul tároltak fém kalodákat. A munkavégzés közben figyelmetlen volt a targoncavezető és a fém kalodákat a tartályokra borította. A megbillent fém rekeszek a tartály csonkjára dőltek, amiből elkezdett ömleni az ammónia. A gyár területén lévő kiépített gázkoncentráció érzékelő berendezés a kiáramló ammónia hatására megszólalt és hangjelzést adott. A nagy dózisban jelenlévő mérgező gáz hatására a targoncás kiesett a helyéről, majd eszméletét vesztette.

Az időjárási viszonyok kedvezőtlenek voltak, ezért az erős szél az ammóniát a község felé kezdte vinni.

Az ammónia kiszabadulásakor az alsó gépház kijelölt dohányzó helyiségénél dohányzott egy gépész, mikor figyelmes lett a hangos figyelmeztető jelzés megszólalására. Ezt követően az alsó gépházba rohant az égő cigarettát magánál tartva, hogy a gépek áramtalanítását elvégezze. A gépész elvégezte az áramtalanítást és távozott a helyszínről, viszont nem vette észre, hogy a cigaretta csikk egy olajos rongyra esett, amely meggyulladt, majd begyújtotta a közelében található olajos hordót is.

Az alsó öltözőben lévő három személy a hangjelzést követően el akarták hagyni a helyiséget, de az ammónia gáz kiáramlása az ajtóval szemben volt. A dolgozók magukra csukták az ajtót, és megpróbálták elszigetelni az öltöző helyiséget a beáramló gáz ellen.

A gyöngyösi, a hatvani és a hevesi tűzoltók vonultak a gyakorlat helyszínére, elméletben pedig a jászberényi tűzoltók és a katasztrófavédelmi mobil labor is a balesethez érkezett. A tűzoltók a legmagasabb védelmi szintű védőruhában az ammónia semlegesítésére két védősugarat, az olajos hordó lángjainak a megfékezésére pedig egy víz és egy habsugarat szereltek. A fabábuval szimulált targoncát vezető sofőrt kimentették az egységek a veszélyes zónából, majd az öltözőben ragadt másik három sérültet mentőálarcban kísérték ki. A balesetet sikerült idejében felszámolni az egységeknek, így a veszélyes anyag nem jutott el a településig.

A végrehajtott gyakorlatot a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat, mint a gyakorlat vezetője és a megyei tűzoltósági főfelügyelő megfelelőre értékelte.

A gyakorlat elérte a célját, hiszen a végrehajtott feladatok hozzájárulnak ahhoz, hogy egy éles beavatkozás során már sokkal gyorsabban és hatékonyabban tudjanak beavatkozni a tűzoltók veszélyes anyag jelenlétében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!