Kultúra

2014.04.18. 10:41

Emberi sorsok, hőstettek Csúri Ákostól

Egerben mutatta be legújabb könyvét Csúri Ákos. A Honfoglalók albérletben című riportkötetben a szerző az elmúlt 25 év beszélgetéseiből válogatott.

HEOL

Hétköznapi emberek történeteit, eltűnőben lévő szakmák képviselőit szólaltatja meg. Csúri Ákos vonattal járta be az országot, hogy bemutassa, a rendszerváltozás utáni Magyarországot. Mint elmondta: korábban senki nem dokumentálta ezt a korszakot, pontosabban a politikai történéseket igen, de azt nem, hogy az átlagember miként élte meg ezeket az éveket.

– Úgy gondolom, amit ez a 10 millió ember az országban végigcsinált az elmúlt negyedszázadban, az igazi hőstett – fogalmazott. – A célom az volt, hogy valódi sorsokat, történeteket mutassak be, olyanokat, amelyek bárkivel megeshettek volna. Nem tettem mást, csak beszélgettem az emberekkel. Felkerestem korábbi szocialista városokat, hogy megtudjam, hogyan élnek ma az egykori kohászok, bányászok, miként változott meg az életük. Egyesek új szakmát tanultak, de találkoztam olyanokkal is, akik a társadalom perifériájára szorultak.


Csúri Ákos a könyvbemutatón elárulta: nagymamájának köszönheti, hogy komolyan elkezdett foglalkozni a riportokkal. Mint mondta: bár a kötetben csak a beszélgetések töredéke jelent meg, annyi tanulságot le lehet szűrni, hogy a legfontosabb, hogy az ember becsületesen, tisztességesen dolgozzon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!