Sport

2014.05.02. 10:16

Több pénzért nagyobb elvárás a megyei futballban

Az átalakítandó bajnoki rendszer és a fejlesztési lehetőségek kapcsán is központi szerep jutott a TAO-s pénzek felhasználásának a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Jakab Gábor vezette Heves megyei Társadalmi Elnökségének legutóbbi ülésén.

Bódi Csaba

Nincs ingyen pénz, azért valamit tenni kell! A felismerés nem új keletű, a TAO-s támogatások megléte óta pedig hatványozottan igaz. Előbbi mondatának igazságtartalmát azzal súlyozta Jenei Károly, hogy amióta (2011) a társasági adókedvezmény sporttámogatási rendszere létezik, a megyénkbeli futball klubok 1 milliárd 380 millió forintos lehetőséget kaptak plusz források bevonására. Az MLSZ megyei igazgatója az immár rendelkezésre álló anyagi háttérre utalva azon véleményének is hangot adott, mely szerint az utánpótlás-nevelés frontján a juttatásokkal együtt járó kötelezettségről nagyon nem ildomos megfeledkezni. A fiatalok versenyeztetésének kérdése azért kapott központi szerepet a tanácskozáson, mert a 2014/15-ös bajnoki évtől kezdve új rendszerű megyei pontvadászatban játszhatnak majd a nevezett sportszervezetek csapatai.

Az átalakítás szükségességének előzményeként korábbi versenybizottsági elnökként Rozsnaki István két indokot említett. Egyfelől a remélt színvonal-emelkedést, másrészről az MLSZ utánpótlás-nevelési elképzeléseinek érvényesítését. A már alkalmazott rájátszásos szisztéma életképtelenségét nem kellett bizonygatni, a kidolgozott tervezet más irányvonalra fókuszált. Az elnökség tagjai pro és kontra elmondták véleményüket a kötelezően indítandó korosztályos csapatokra vonatkozóan, kezdve az utaztatástól, a körülményeken át (hordozható kapuk), a játékosok iskolából történő kikérésig, ám a végén egyetértettek azzal a változattal, amely a következőket tartalmazza.

A megyei I. osztályban 16 csapat alkotná a mezőnyt, amelynek együttesei az újnak számító klublicenc rendelkezéseit elfogadva és betartva lennének szereplői a küzdelemsorozatnak. Itt előírás U21-es, U17-es és U14-es gárda indítása, utóbbi csökkentett (3/4) pályaméretű játéktéren futballozna. A megyei II. osztály egy csoportra szűkülne a korosztályi besorolás szerint 21 évesekből és 17 esztendősökből álló garnitúrákkal. A harmadik vonalban a U19-es fiatalok kell hogy játszanak a felnőttek előtt, míg az először kiírt megyei IV-ben nem feltétel az ifjak nevezése.

És megint vissza a pénzhez! Fejlesztési lehetőségként 111 millió forintos keret állt idén a megyei igazgatóság rendelkezésére ahhoz, hogy a beérkezett igényeket elbírálva döntsön ezen összegnek elosztásáról. Mivel igényként 189 millió forintra érkezett pályázat, a kérelmek többségét nem lehetett és nem is sikerült egészében véve teljesíteni. Előremozdulás, hogy Egerben és Hatvanban egy-egy nagyméretű műfüves pálya épülhet, míg kisméretű játéktér az újabb megyeszékhelyin kívül Mátraderecskén és Gyöngyöstarjánban létesülhet. Nagyrédén grundfoci pályával gyarapodhat a Szőlőskert SC létesítménye.   [caption id="" align="alignleft" width="360"] A gyöngyösieknek a bajnoki cím után a minél jobb százalékos eredmény elérése lehet a cél Fotó: Albert Péter
[/caption]

A gyöngyösiek régi álma válhat valóra az új "műhellyel", és a GYAK labdarúgói annak is örülhetnek, hogy a korábbi elképzeléstől eltérően, a megyei bajnoki címmel a tarsolyukban nem kényszerülnek osztályozóra. Az MLSZ ugyanis ezt a lépcsőt kivette a rendszerből és az aranyérmesek feljutása a százalékos teljesítmény meghatározás utáni erősorrend alapján történik majd.

Addig még lehet gyűjteni a pontokat, és a persze a pénzt a nagyságrendekkel többe kerülő NB III-ra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!