Közélet

2014.05.07. 10:04

Allergia: az öngyógyítás ártalmas is lehet

Amennyi örömöt és szépséget tartogat számunkra a tavasz, legalább annyi kellemetlenséget okoz az allergiásoknak. Ideje elővenni a pollennaptárt.

Barta Katalin

Skin prick allergy test

Fotó: Getty Images/iStockphoto


– Kisgyermekkorom óta érzékeny vagyok a pollenekre – mondja a Gyöngyösön élő Nagy Beáta, akit a legjobban a közeledő pázsitfűszezon visel meg. – Pár éve allergológus szakorvosnál is jártam, aki elvégezte a Prick-tesztet. Ez egy egyszerű bőrpróba, amely a légúti allergia – a pollen, az állati szőr, a poratka, a penészgomba okozta problémák felderítésére – szolgál. Azóta tudom, hogy számomra a pázsitfű okozza a legtöbb kellemetlenséget (tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés). Április közepén kezdem el szedni a gyógyszert, és három-négy hétig ezzel csillapítom a tüneteket. Ha fáj a torkom, köhögök és fulladok, akkor néha inhalátort is használnom kell.
Bea nincs egyedül a betegségével, mivel itthon a népesség 25–30 százaléka allergiás. Minden harmadik-negyedik ember beteg, akiknek csak a 10 százalékát vizsgálta meg orvos.

– A szénanáthás tüneteket az emberek hajlamosak egyszerű náthához hasonlítani és elbagatellizálni a kezelés jelentőségét. Allergia bármilyen életkorban, bárkinél jelentkezhet – figyelmeztet dr. Ládi Éva allergológus, bőrgyógyász. – A szakszerű terápiával megelőzhető a betegség súlyosbodása is. Kezeletlen esetben a betegeknél gyakran újabb allergiák jelennek meg, de súlyosabb szövődmény lehet az asztma is. Az sem jobb, ha a beteg érzi, hogy visszatérő panaszai vannak, emlékszik, hogy tavaly is március környékén kezdődött az orrdugulás, orrfolyás, szemviszketés, könnyezés, ezért aztán öngyógyításba kezd.

Mivel az allergia elleni gyógyszerek zöme nem vényköteles, sokan anélkül kezdik ezeket szedni, hogy a tünetek kiváltó okát ismernék. Az allergia eredményes kezeléséhez elengedhetetlen, hogy pontosan meghatározzuk, mi okozza a panaszokat. Allergiavizsgálat után van lehetőségünk személyre szabott kezelést összeállítani, amivel valódi javulás érhető el. Az öngyógyítás szerencsésebb esetben csak hasztalan lesz, de van, amikor ártalmas is. Előfordulhat például, hogy fül-orrgégészeti probléma áll a tünetek hátterében. Ilyenkor nem mindegy, milyen orvosságot használ a beteg. A nem megfelelően használt orrcsepp például az orrnyálkahártyát is könnyen tönkreteheti.

Egy biztos: az allergia magától nem múlik el. Elképzelhető, hogy évente más erősségben tapasztaljuk a tüneteket, ez részben az időjárás függvénye is, de készüljünk fel az allergén növény virágzásának időszakára. Dr. Ládi Éva tudatja, hogy a tüneti kezelés akkor a leghatékonyabb, ha a készítményeket akkor kezdjük el alkalmazni, amikor az allergén pollenek megjelennek a levegőben. Ehhez egyrészt követnünk kell az aktuális pollenjelentést, másrészt időben fel kell íratnunk a szakorvossal a szükséges gyógyszereket.

Nem szerencsés a szabadban teregetnünk, mert utána a nedves ruhákra tapadt pollenek ezreit szállítjuk a házba. Reggel 5-10 óra között ne tervezzünk szabadtéri programot, de szeles, meleg napokon se, mert a pollenszám ilyenkor a legmagasabb. Esténkénti hajmosással az éjszakai pihenést tehetjük nyugodtabbá, de az utcai cipők, ruhák külön helyiségben tárolásával is csökkenthetjük a lakásba jutó pollenek számát.

Ha a beteg úgy érzi, a helyzet évről-évre romlik, a tünetek a kezelés ellenére sem múlnak el teljesen, vagy elege van a gyógyszerszedésből, akkor érdemes megismernie az immunterápiát. Ez módot ad arra, hogy átlagosan 3 év elteltével akár 10-12 évre tünetmentes legyen. Az immunterápia lényege a szervezet hozzászoktatása az adott allergénhez, célja a kóros immunválasz mérséklése, a gyógyszerszedés csökkentése. Vele az is megelőzhető, hogy a betegnél újabb allergiák, vagy szövődményként asztma jelenjen meg.

Dr. Ládi Éva úgy tájékoztat: pollenallergia esetén súlyos esetekben előfordulhat fulladás is, de olyan is van, amikor csak szem-, illetve orrviszketés hívja rá fel a figyelmet.
– A leggyakrabban a gyomnövények okoznak tüneteket, ami júliustól októberig is eltarthat – osztja meg velünk tapasztalatait a szakorvos. – A pázsitfű-félékre túlérzékenyeknek időjárástól függően április végétől, május elejétől kezdődnek a panaszai. A korán virágzó fák közül a mogyoróra, utána a nyír- és a nyárfa pollenjére tapasztalunk gyakori allergiás tüneteket. Ezeket általában antihisztaminokkal lehet kezelni, amit kiegészíthetünk orrspray-kel, szemcseppekkel.

Az allergiára való hajlam bizony öröklődik
Ha a családban nincs allergiás, akkor a születendő csecsemőnél tíz százalék az esély az allergiás megbetegedésre. Ha mindkét szülő allergiás, a veszély legalább 60–80 százalékra nőhet. Ez a hajlam még nem jelenti azt, hogy a gyermek meg is betegszik, csak a megbetegedés esélyét hordozza magában. Az allergia megjelenése nincs életkorhoz kötve. Nincs szabály, bármikor kialakulhatnak az első tünetek. Fontos, hogy a legegyszerűbb allergiás panaszokra se legyintsünk, hanem igyekezzünk azokat komolyan venni. Forduljunk orvoshoz, mert az időben elkezdett és megfelelően beállított orvosi kezelés jelentősen javítja az életminőséget.

Meleg időben magasabb a pollenkoncentráció
A napsütéses, száraz idő átmenetileg rendszerint megemeli a levegőben lévő virágpor mennyiségét. Ahogyan javul az idő, a pollenkoncentráció olyan gyorsan megemelkedhet. A héten elsősorban a nyír-, valamint a nyárfa pollenje érheti el a magas, sőt akár a nagyon magas koncentráció szintjét. Az éger és a kőris pollenszórása jelentősen csökkent, a virágporuk már csak alacsony-közepes mennyiségben volt jelen. Visszaesett immár a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja is, jellemzően közepes szintű volt. Általában közepes szintet ért el a fűz, valamint a juhar virágporának a mennyisége is. A mogyoró szezonja már véget ért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!