Sport

2014.05.19. 10:16

Virág megbirkózik a feladatokkal

Harmadik éve irányítja elnökként a Heves Megyei Birkózó Szövetséget Virág Lajos. Az olimpiai kilencedik (2004), világbajnoki ezüstérmes (2005) hajdani versenyző irányításával szűkebb hazánkban lendületet kapott a sportág. Íme a bizonyíték.

Bódi Csaba

Fotó:

– Kiemelt sportágként a birkózás is jelentős mértékben részesül a kormánytól sportágfejlesztési koncepciójának megvalósítására. A megyei szövetség működésében ez hogyan, milyen formában mutatkozik meg?

– Az elmúlt esztendőkben számos változás történt a sportfinanszírozásban mind országos és mind regionális szinten – jelentette ki Virág Lajos. – Az egycsatornássá vált sportfinanszírozással a megyei sportszövetségek szerepe és élete nagymértékben zsugorodott, amelyek évről évre egyre kevesebb központi forráshoz jutnak. A megyei szakszövetségek közvetlen támogatásban nem részesülnek a megyei önkormányzatoktól, mivel ezen a szinten a sport finanszírozása nem kötelezően ellátandó feladat, így kizárólag csak tagdíjakból, pályázatokon keresztül és szponzorok támogatásával tartják fenn magukat és végzik munkájukat.

- Ezen túlmenően pedig a már beígért megyei MOB irodák kiépítésének folyamata még várat magára. Azt viszont pozitívumként kell értékelnünk, hogy a regionalitás kiemelt szerepet kapott a sportágfejlesztésben, amit bár a megyei szövetség is támogat, viszont nem a saját eszközrendszerén keresztül. Összességében a sportágfejlesztéssel pluszforrásokhoz és lehetőséghez jutnak a megyei szövetség tagegyesületei, de közvetlenül az országos szövetségen keresztül.

– Kik azok a versenyzők, akik jelenleg viszik a prímet szűkebb hazánkban, és képességeik, tehetségük alapján kik juthatnak olyan magasságba, mint mondjuk ön, vagy az olimpiai bajnok Sike András?

– Jelenleg minden korosztályban akadnak versenyzők, akik a jövőben a tehetségük,  alázatos munkájuk, szorgalmuk és kitartásuk eredményeképpen nemzetközi és világra szóló eredményeket érhetnek el, ezzel is bizonyítva, hogy milyen magas szintet képvisel a birkózás Heves megye sportjában. Madarasi Gábor egyrészt idén a felnőtt magyar kötöttfogású birkózó válogatott tagjaként részt vehetett a világ nyolc legjobb csapata között rendezendő Világkupán, másrészt Tősi Jánossal együtt reményeink szerint képviselheti az egyetemi világbajnokságon az Eszterházy Károly Főiskolát.

[caption id="" align="alignleft" width="330"] Dupla vezetői tisztségben Virág Lajosnak bőven akad teendője, de otthonosan mozog az általa jól ismert világban Fotó: Lénárt Márton
[/caption]

- Az idén érettségiző Török Zsoltnak korosztályában és súlycsoportjában megkérdőjelezhetetlen a válogatottsága. Jelenleg ők a legnagyobb ígéretek, ám rajtuk kívül számos feltörekvő fiatal van, akik már kopogtatnak a korosztályos válogatottak kapuján. Hogy csak néhányat említsek: Varga Vilmos, Gyöngy Máté, Bata Zalán és Gégény Dominik. Külön öröm számunkra, hogy mivel fontos célként tűztük ki minden korosztály bevonását a sportág életébe, veterán kategóriában az egri Dezsereczky István, az adácsi Kobzi József és a gyöngyösi Tóth István országos bajnoki címet gyűjtött és a magyar válogatott mezben léphetett szőnyegre a veterán világbajnokságon.

– Ha az előbb a minőségről, a csúcsról beszéltünk, ne hagyjuk ki az alapot jelentő, széles bázist sem. Hány versenyengedéllyel rendelkező birkózót számlál a szövetség, és hány főt tesz ki az edzők száma?

– A sportágfejlesztési forráselosztásban kiemelt szerepet kap a bázis szélesítése, tehát a birkózásban résztvevők számának növelése. Ez év elején 120–150 versenyzőből állt a létszám, de ezen kívül akadnak, akik szabadidősportként választják a birkózást. Edzőink száma tíz, ám mivel érzékeljük, hogy több helyszínen is mutatkozik igény a birkózóélet meghonosítására, a klubok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a fiatalok bevonására és a szakmai képzés fejlesztésére. Ehhez mi is segítséget nyújtunk. Nagyszerű példa, hogy például Benedek Csabának köszönhetően Zagyvaszántón és Hatvanban újraéledt a birkózás.

– Egerben végre nemcsak napirenden szerepel a birkózócsarnok felújítása, hozzá is láttak a munkálatokhoz. A létesítményhelyzet kulcskérdés, mint ahogy az is fontos, hogy legalapvetőbb feltételként szőnyeg álljon rendelkezésre a sportághoz. Igény esetén tudnak-e ehhez segítséget nyújtani?

– Jelentem, már nagyon vártuk a munkák kezdetét, a birkózócsarnok végre az utolsó utáni órában felújításra kerül, így reményeink szerint már idén nyáron átadhatjuk a Sike András Birkózó Edzőtermet. Itt nem akarunk megállni és mivel szeretünk nagyban is gondolkozni, az edzőterem további bővítésének ötletét is számításba vesszük egy igazi küzdősport centrum kialakítása céljából. Ezzel kapcsolatosan már pozitív tárgyalásokat folytattunk az illetékesekkel, viszont ez még a jövő kérdése lesz.

- Az országosan induló szőnyegprogramban is minden tagegyesületünk beadta a pályázatát, ezen a területen is nagy várakozással tekintünk a jövőbe. Ha minden klub az első körben nem is nyeri el a támogatást, egy-két éven belül valamennyi elöregedett birkózószőnyeget újakra tudunk cserélni.

– Kitörési pontként megfogalmaztak-e irányelveket vagy a hagyományokra építve, kemény és eredményes munkával igyekeznek vonzóvá tenni a birkózást a fiatalok számára?

– Sajnos tapasztaljuk, hogy a mai fiatalok élete egyre inkább a kényelem és a kisebb ellenállás felé halad, így egy küzdősportot egyre kevesebben választanak időtöltésként. Viszont évek óta azt is örömmel éljük át, hogy aki találkozik személyesen ezzel a csodás sporttal és ki is meri próbálni, azt könnyen rabul ejti. Ennek magyarázata, hogy itt testközelből lehet átélni, milyen is az, amikor az ember csak magára van utalva, a másikkal szemtől szemben, és nemes küzdelemben lemérheti az erejét, vagy éppen a küzdeni vágyásának akar teret engedni. A mindennapos testnevelés is ad lehetőséget számunkra, hogy minél szélesebb körben tudjuk a birkózást bemutatni, népszerűsíteni, emellett versenyeket rendezünk, bemutatókat tartunk, valamint termeljük az eredményeket és tehetségeket. Ha mindez nem lenne ez elég, akkor is nyugodt lennék, mert olyan szakemberek dolgoznak a megyében a birkózásért, mint például Egerben Lakatos András és Gyöngy Attila. Utóbbi az elmúlt hónapban országos kitüntetést vehetett át, elismerve a fiatalok nevelésében és a tehetségek gondozásban végzett munkáját.

- Gyöngyösön a Tóth házaspár, Adácson Kobzi József, míg Zagyvaszántón Benedek Csaba tesz áldozatos erőfeszítéseket ezért a nemes ősi sportért.

– Sikerült-e megtalálnia azt a munkahelyet, amely mellett társadalmi megbízatásban el tudja látni az elnöki teendőket?

– Jelenleg abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a sport is szerves részét képezi a munkámnak. Lassan harmadik éve, hogy egy újonnan épült, 3000 fő befogadóképességű általános iskola és zeneiskola sport- és rendezvénycsarnokának vagyok az igazgatója Szigetszentmiklóson. A helyi sportszervezésen kívül országos és nemzetközi sport- és kulturális rendezvények lebonyolításával a fiatalok nevelésén keresztül tehetséggondozással és fejlesztéssel foglalkozok. Külön öröm számomra, hogy az itt szerzett tapasztalataimat és kapcsolataimat is tudom hasznosítani társadalmi feladataim ellátásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!