Közélet

2014.06.17. 14:22

Vagyonbevallás: valaki új házat vett, más adósságát törlesztette

A Heves megyei képviselők is elkészítették vagyonbevallásukat. Pár hónap alatt is történt változás és vannak újoncok is a mezőnyben.

Tóth Balázs

Fotó: Nemes Robert

Az országgyűlési képviselőknek a vonatkozó törvény alapján minden esztendőben el kell készíteniük vagyonbevallásukat. Ugyan voltak, akik már idén kitöltöttek és leadtak egyet a 2013. év végi állapotról, ám a választások és az új parlament megalakulása miatt májusban ismét számot kellett adniuk vagyonelemeikről.

Pár hónap alatt is történtek változások. Noha új autót egyik Heves megyei honatya sem vett tavasszal, Szabó Zsolt viszont új házat vásárolt Hatvanban. A többiek közül volt, aki hitelei nagy részét törlesztette, például Horváth László, más viszont inkább szegényedett, s elköltötte tartalékának jó részét. Sneider Tamás pedig újabb adósságot vett a nyakába. Számot adott ingatlanairól és ingóságairól Korózs Lajos és Fodor Gábor is, akik utoljára 2010-ben ültek az Országházban. Közülük Fodornak voltak nagyobb változások anyagi helyzetében, igaz, ő nem csak félretett és vásárolt, hanem örökölt is.

Míg az előző ciklusban tizenöt Heves megyei illetőségű képviselő ült a parlamentben, májustól csak nyolcan dolgozhatnak a hazáért, köztük két régi-új arc is. A 2010-2014 között mandátummal rendelkező honatyáknak is el kellett viszont készíteniük vagyonnyilatkozatukat májusban, hiába adtak le már egyet januárban. A pár hónappal ezelőttihez képest is történt azonban változás, kinél gyarapodás, kinél pedig vagyoncsökkenés.

A két visszatérőnél szintén nyomon követhetjük, a civil élet mennyit hozott számukra konyhára. Hangsúlyozzuk, hogy készpénzből csak a féléves képviselői fizetésen felüli részt kellett beírni, a családtagok bevallásait, s az azokban szereplő vagyonelemeket pedig nem tették közzé a parlament honlapján.

Fodor Gábor (Magyar Liberális Párt)

Ingatlan: Budapest IV. Kerület: 60 nm lakás fele; Gyöngyös: 176 nm családi ház + garázs fele; Balatonmáriafürdő: 75 nm nyaraló fele
Ingóság: VW Phaeton (2007-es), Ford Orion (1987-es)
Takarékbetét: 1,165 millió forint
Egyéb pénzintézeti követelés: 2,7 millió forint Signal Biztosító, 3,819 millió forint ING Biztosító
Egyéb jövedelem: 15 ezer forint az ELTE ÁJK Bibó Kollégiumának óraadója
Változás 2009-hez képest: 2012-ben örökölte a gyöngyösi és balatonmáriafürdői ingatlanokat, 2010-ben cserélte le Saabját a VW Phaetonra. Akkor még 1,1 millió forint megtakarítása volt.

Horváth László (FIDESZ)

Ingatlan: Eger: 125 nm családi ház fele; Sopron-Brennbergbánya: 1931 nm telken álló 164 nm ház, 1423 nm kert, 1190 nm telek
Ingóság: VW Passat TDI, Nissan Qashqai
Készpénz: 400 ezer forint
Pénzintézeti tartozás: 660 ezer forint
Gazdasági érdekeltség: a budapesti Qualitrade Kft. 95 százalékos tulajdonosa és ügyvezetője. A cégnek tavalyelőtt 463 ezer forint bevétele volt, tavaly pedig semmi, beadózott viszont 381 ezer forintot.
Változások 2013-hoz képest: Május óta nem kormánymegbízott, 6,5 milliós banki tartozásának javát január óta visszafizette és készpénze is csökkent 450 ezer forinttal

Korózs Lajos (MSZP)

Ingatlan: Eger: 104 nm lakás fele; Budapest XIII. Kerület: 40 nm lakás fele; Sarud: 60,5 nm üdülő
Ingóság: VW Sharan
Megtakarítás: 6 millió forint magánnyugdíjpénztárban
Változás 2010-hez képest: a magánnyugdíj-pénztári megtakarítás
Mirkóczki Ádám (Jobbik)
Ingatlanok: Feldebrő: 2445 nm telek és 105 nm ház fele, 1692 nm építési telek fele
Ingóság: VW Passat 1.9 TDI
Pénzintézeti tartozás: 1,1 millió forint diákhitel, 2009-ben fölvett 48,245 ezer svájci frank lakáshitel
Változás 2013-hoz képest: diákhitele 254 ezer forinttal csökkent, de lakáshitel-tartozásának alakulását nem jelzi.

Dr. Nyitrai Zsolt (FIDESZ)

Ingatlanok: Andornaktálya: 250 nm beépítetlen terület, 122 nm külterület, borospince
Ingóság: KIA Cee’d
Gyűjtemény: Bethlen István két levele, Andrássy Gyula 3 levele, Széll Kálmán 2 levele, öt antik óra, Rejtő Jenő 15 művének első kiadása, Eger metszete a XVII. századból (Hoefnagel műve), Angol edzéstervek a labdarúgásban című könyv Sebes Gusztáv jegyzeteivel
Készpénz: 3 millió forint
Pénzintézeti számlakövetelés: 7 millió forint
Változások 2013-hoz képest: a bevallásban nem szerepel Rákossy Béla altábornagy repülős dísztőre

Sneider Tamás (Jobbik)

Ingatlanok: Aldebrő: 1915 nm telephely, épülettel felerészben, 2 ha szőlő, 5240 nm beépítetlen terület
Ingóság: Renault Thalia, Fiat Punto, MTZ 820.1 traktor
Pénzintézeti tartozás: 3 millió forint és 320 ezer forintnyi svájci frank árfolyam-különbözet
Tartozás magánszemélynek: 3,2 millió forint
Változás 2013-hoz képest:  HItelei nem akarnak csökkenni, sőt, magánszemélyeknek egymillió forinttal többel tartozik

Szabó Zsolt (FIDESZ)

Ingatlan: Hatvan: 1331 nm telek és 160 nm ház haszonélvezete, 577 nm telek és 120 nm ház haszonélvezete; Gyöngyöstarján: 220 ha szántó, legelő és erdő; Gyöngyöspata: 13 ha mezőgazdasági terület
Készpénz: 3,5 millió forint
Gazdasági érdekeltség: Exact-Inno Kft. 41 százaléka, Alt-op Kft. 100 százaléka, Exact Co Kft. 100 százaléka, Exact Cont Kft. 26 százaléka. Ezek közül az Exact Contnak volt jelentősebb árbevétele, 2013-ban 15,85 millió forint, adózott eredménye 1,85 millió forint. Az Exact-Inno Kft. 960 ezer forintos bevételt és 173 ezer forint nyereséget ért el.
Polgármesteri jövedelem: -
Mezőgazdasági jövedelem: 4,5 millió forint
Változás 2013-hoz képest: Április 30-án vásárolt Hatvanban egy új családi házat, maelynek haszonélvezője lett, készpénze félmillió forinttal csökkent. Polgármesteri jövedelmét kihúzta.

Vona Gábor (Jobbik)

Ingatlan: nincs
Takarékbetét: 1 millió forint
Könyvkiadásból való bevétel: 1,461 millió forint
Változás 2013-hoz képest: Takarékbetétjén pihenő pénze kétmillió forinttal csökkent.

Nem tagadhatják meg a nyilatkozattételt a képviselők

A vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségekről a 2007. évi CLII. törvény szól, hogy biztosítsa az alapvető jogok és kötelességek pártatlan és elfogulatlan érvényesítését, valamint a közélet tisztaságának biztosítását és a korrupció megelőzését. Az országgyűlési képviselőknek meghatározott adattartalommal nyilatkozatot tesznek a saját és a vele egy háztartásban élő hozzátartozók jövedelmi, érdekeltségi és vagyoni helyzetéről. Aki ezt megtagadja, annak megbízatását meg kell szüntetni, majd három évig közszolgálati jogviszonyt nem létesíthet, valamint vagyonnyilatkozat-tétellel járó beosztást nem láthat el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!