Sport

2014.06.19. 16:03

EKF: a kényszerűség szülte, de bejött

Hatodikként zárta az NB I/B-s kosárlabda-bajnokság küzdelmeit az EKF-Eger-HÉSZ együttese, amely a 2012-es negyedik, majd a 2013-as ötödik helyezés után egyet rontott pozícióján.

Sike Károly

Fotó:

– Ha a bajnokság elején valaki azt mondja, hogy csapatával a hatodik helyen zárják a küzdelmeket, kiegyezett volna vele?

– Vélhetően igen –felelte Váczi Péter, az egriek edzője. – Az, hogy átalakulóban lévő csapatunkkal bejutottunk az NB I/B legjobb nyolc együttese közé, már önmagában siker. Az idén jóval erősebb, kiegyenlítettebb bajnokságban kellett helytállni. A tavalyi évhez képest több rangadót is eredményesen vettünk, ami feltétlenül előrelépésnek számít.

– Pedig akár sokkal szebb is lehetett volna! Mint ismert, az alapszakaszt a MAFC mögött a második helyen zárták, majd úgy kezdték a rájátszás küzdelmeit, hogy a dobogós helyezés sem tűnik elérhetetlennek.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Váczi Péter szerint csapata a lehetőségekhez képest megállta a helyét Fotó: Lénárt Márton
[/caption]

– Nem hárítjuk a felelősséget, emiatt csak magunkat okolhatjuk. A bajnokság második felében a kulcsjátékosok közül Erdei Ádám sérülés miatt már nem volt százszázalékos állapotban és Máté Balázs teljesítménye is elég hullámzóvá vált. Míg ősszel talán kevesebb figyelmet kaptunk az ellenfelektől, tavasszal már fokozottabban készültek ellenünk a riválisok. A fiatalabbak lehetséges, hogy kicsit el is fáradtak, elsősorban fejben. Rapszodikussá vált a játékunk, ami az eredményesség rovására ment. Az utolsó mérkőzésen már hiányzott az a motiváció is, ami korábban jellemezte a gárdát.

– Az alapszakasz során huszonkét mérkőzésen mindössze négy vereséget szenvedtek. A várakozáson felüli idénykezdet mivel magyarázható?

– Azon kívül, hogy húzóembereink közül a Zsemlye Sándor, Erdei Ádám, Máté Balázs trió jól teljesített, a fiatalok közül is mindig akadt valaki, akinek sikerült további pluszt hozzátenni a játékhoz. Kilenc hónapig kiválóan futott a szekér, aztán a rájátszásban az utolsó mérkőzéseken sajnos kudarcot vallottunk. Nagyobb rutinra van szükség, és hogy minél több játékos nyújtson kiegyenlített, stabil teljesítményt.

– Tavaly nyáron – részben kényszerűségből – a fiatalítás útjára léptek. Ezek szerint nem volt rossz a döntés.

– Egyáltalán nem, bár való igaz, hogy új helyzeten kellett úrrá lennünk. Varga Imre, Csabák Balázs vagy éppen Garamvölgyi Ákos is a csapat meghatározó játékosává lépett elő. Utóbbi az U20-as válogatottnál is számításba került. Meggyőződésem, hogy ezekben a fiatalokban még rengeteg plusz lakozik, s az elkövetkezendő időben még nagyobb szerep hárulhat rájuk. Vélhetően az új idényre tovább fiatalodik majd a gárda, az egyesület korosztályos csapata kellő alapanyagot szolgáltat.

– Tartottak már évzárót? A főiskola részéről hogyan értékelték a szereplést?

– Évzárónk nem volt, de vélhetően nem érné szó a ház elejét. Azt gondolom, azt a támogatást, amit kaptunk, megszolgáltuk. A lehetőségekhez képest ez a csapat megállta a helyét. A felnőtt csapaton kívül az U20-as gárda szereplése is elismerésre méltó.

– Mikor látnak újra munkához?

 Első körben augusztus 4-ét jelöltük meg. Igyekszünk a bajnoki nyitányhoz illeszteni a felkészülést, a pontos menetrend azonban csak később készül el.

Bajnok a Bonyhád
Az NB I/B felsőházának végeredménye: 1. B-Beton Bonyhádi KSE, 2. MAFC, 3. MTK Törökbálint, 4. Tehetséges Fiatalok Budapest, 5. DEAC, 6. EKF-Eger-HÉSZ, 7. Motax Concordia KC Pápa, 8. Mercedes Benz Gyár KA.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!