Közélet

2014.06.20. 17:52

„Dübörög” a klímaszezon

Noha még jönnek és mennek a hidegfrontok, a nagy kánikula, forróság betörése előtt egyre többen gondolkodnak klíma vásárlásán, hiszen már május közepén is volt, hogy 30 fok fölé kúszott a hőmérő higanyszála. Aki a korábbi években beszereltetett ilyen berendezést, annak azt mindenképpen karban kell tartania. Az elhanyagolt klímában könnyen szaporodnak a kórokozók.

Licska Balázs

– Teljes mértékben az időjárástól függ, hogy mennyire kelendőek a ventilátorok és a klímák. Amikor berobban a nyári meleg, akkor nagyon sokan vásárolnak – mondták az általunk megkérdezett szakemberek. Az egyik legnagyobb műszaki termékeket forgalmazó áruházlánc megyénkbeli üzletében pedig tavaly nem egyszer előfordult, hogy még a raklapról sem szedték le az árut, mert azonnal elkapkodták azt.

Egy kisebb asztali ventilátor ára az üzletekben jellemzően három-négyezer forint körül kezdődik, az álló ventilátorok pedig már legalább hat-hétezer forintba kerülnek. Egyes készülékek viszont megközelíthetik a tizenötezer forintot is. Az árakban ugyanis döntő szerepe van annak is, hogy a berendezéseket milyen kényelmi szolgáltatásokkal szerelték fel – ilyen lehet a távirányítás lehetősége vagy éppen a vízpermetező rendszer.

A klímák már más nagyságrendet képviselnek, a mobilok, vagyis mozgathatók 90 ezer forinttól indulnak, a beszerelést is igénylők viszont többe kerülnek, általában 120 ezer forintot legalább rá kell szánnia annak, aki ilyenben gondolkodik. Az szakemberek felhívták a figyelmet, hogy bár a mobil klímákat nem kell beszereltetni, de gondoskodni kell a külső kivezetésről, tehát vagy a falba, vagy az ablaküvegbe ilyenkor is lyukat kell vágni.

Sok szemponttól függenek az árak, döntő, mit tud a berendezés: digitális kijelzős vagy manuális irányítású, számít az is, hogy milyen az energiafelhasználása – erre a vásárlók is egyre kiemeltebb figyelmet fordítanak. Immár egyre több helyen lehet inverteres beszerelhető klímákat vásárolni. Ez azt jelenti, hogy a berendezés nem kapcsol ki és be állandóan, hanem folyamatosan üzemel, és ezzel – bár első hallásra meglepő is lehet, de – kevesebb energiát fogyaszt. Megmérték ugyanis, hogy a korábbi technológia esetében a kapcsoláskor a motor indítása igényli a legtöbb energiát. Ezek csendesebbek is, mivel nincs leállási, indulási rázkódás.

Fontos tudni, hogy aki klímát használ, annak folyamatosan nyomon kell követnie a kinti és a benti hőmérsékletet egyaránt, a szakemberek szerint ugyanis nem szabad, hogy nagy legyen a kettő között a különbség. Nem tanácsos például tíz foknál nagyobbat engedni, mert könnyedén leveheti az illetőt a lábáról egy betegség.

A klimatizált levegő gyakorta száraz, ami a légzésben nehézségeket okozhat, szárazzá válhatnak a nyálkahártyák. Nem ajánlott a szakemberek szerint a berendezés alá ülni, ott pihenni, ha ugyanis a hideg levegő közvetlenül éri a testet, ízületi fájdalmak, gyulladások is kialakulhatnak. Az úgynevezett légiós betegség az influenzához hasonló tüneteket produkál, mint a magas láz, fejfájás, köhögés, mellkasi és izompanaszok. A kórt a levegőbe porlasztott fertőzött vízcseppek okozzák, és néhány napos, akár egyhetes lappangási időt követően kezdődik.

Ugyancsak teret engedhetnek a kórokozóknak a klímák, ha nem gondoskodnak azok megfelelő, időszakos karbantartásáról, vegyszeres tisztításáról. Ha a szűrőt már nem elég ilyen formában kezelni, akkor ki kell cserélni az egészet. A gombák és baktériumok a hosszabb üzemszünetek alatt szaporodhatnak el igazán, és bekapcsolás után jutnak a levegőbe. Nem szabad hagyni, hogy pangó víz legyen a rendszerben. Egyre többen szereltetnek be klímát, így vészelnék át a nyári meleget. Figyelni kell a berendezések tisztítására, hiszen másként betegséget is okozhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!